Rotondes, Wolvega
Sierlijke rotondes Wolvega bloeien van de lente tot de herfst 

Natuur

Sierlijke rotondes Wolvega bloeien van de lente tot de herfst 

Rotondes in Wolvega vallen op door hun kleurrijke beplanting. Prairiebeplanting noemt de gemeente het: elk met hun eigen bloeiperiode, hoogte en kleur en ze zijn onderhoudsvriendelijk bovendien. 

In 2013 werd de eerste prairiebeplanting naar Wolvega gehaald en dat beviel zo goed dat er meer plekken mee zijn ingericht. Opgevrolijkt, zo vinden voorbijgangers. Vaak komen er complimenten binnen bij de afdeling groenvoorziening van de gemeente. 

Door onder meer een acht centimeter dikke lavalaag op de bodem van de perken aan te brengen, is er weinig onkruid te vinden in de perken. Het zorgt voor een isolerende werking en het houdt vocht vast. En door op elke locatie ongeveer vijfentwintig soorten planten te plaatsen, bloeit de één na de ander. Heel secuur werden ze verdeeld over de perken, zodat het geheel driekwart van het jaar gekleurd is. Telkens met andere kleuren. Een bijkomend voordeel is dat het ontzettend goed is voor de biodiversiteit. 

De perken zijn onder meer te vinden bij het station in Wolvega aan de Stationsweg, in twee borders bij het gemeentehuis op Griffioenpark 1 en vergeet ook niet de verdiepte rotonde bij onderdoorgang Om Den Noort te bekijken. Daar bloeit alles erg uitbundig. 

De visitekaartjes voor de gemeente zijn niet langer alleen in Wolvega te vinden. In 2020 is aan de Trambaan in Noordwolde ook een perk aangelegd en in andere dorpen in de regio zijn ook plannen voor dergelijke perken. 

Geïnteresseerd in meer ecologische projecten in de omgeving? Lees dan ook de verhalen over de Ecokathedraal, de Le Roytuin, de fauntoren, Jaap Mekel, de tuin van de Buttingaschool, het Biosintrum en Fruithof de Struikrover. 

Fotocredits:

Piet Bosma

Verder zoeken in onze database