De Weyert en Oold Ark, Makkinga
Oud gereedschap scheidt kaf van koren in Makkinga 

Cultuur

Oud gereedschap scheidt kaf van koren in Makkinga 

Een bezoek aan korenmolen De Weyert in Makkinga gaat gepaard met museum Oold Ark in Makkinga. Het museum – in het vroegere coöperatiegebouw CAV – is direct verbonden met de molen. Sinds 2013 staat museum Oold Ark officieel als geregistreerd museum te boek. 

Albert Mulder uit Makkinga is de grondlegger van het museum. Begin 2011 overleed hij op 89-jarige leeftijd. Door de jaren heen verzamelde Mulder gereedschap van de boerderij, de veenderij en uit allerlei beroepen. Vooral ook gereedschappen van verdwenen beroepen zijn dankzij Mulder te zien in Makkinga. 

Aangekomen in de korenmolen, loop je via een steile trap naar de eerste verdieping. Een informatiewand vertelt het verhaal van De Weyert in al zijn facetten. Het gaat onder andere over de historie, met speciale aandacht voor de naamgever, Weyert Zeephat, die van 1881 tot 1970 actief was als molenaar. De wand geeft echter ook inzicht in de techniek en het maalproces. 

De expositieruimte is op de bovenverdieping te vinden. De trap met stoellift maakt die ook voor mindervaliden toegankelijk. Om het half jaar exposeren kunstenaars in het museum. 

In een centrale ruimte kan koffie worden gedronken en kunnen bezoekers neuzen in de talrijke aanwezige boeken over gereedschappen uit lang vervlogen tijden. De Weyert is één van de molens waar molenaars in de dop een opleiding kunnen volgen. Afhankelijk van de wind wordt er op één dag zo’n 200 kilogram graan vermalen tot meel. Bakkers uit de omgeving zijn trouwe afnemers. 

Korenmolen De Weyert is net als het museum van april tot en met oktober iedere zaterdag te bezoeken van 9.30 tot 16.00 uur. In de periode november tot en met maart is de molen geopend van 9.30 uur tot 12.30 uur. In deze (winter) periode is het museum alleen geopend voor groepen op afspraak. Kinderen tot 12 jaar mogen gratis naar binnen. Een museumjaarkaart is er niet geldig. Groepen kunnen alle dagen terecht op afspraak. Kijk voor contactgegevens op de website van De Weyert. 

Liefhebbers van kunst of museums, neem ook eens een kijkje bij het verhaal over museum Belvédère in Heerenveen, het Nationaal Vlechtmuseum in Noordwolde en het stoommuseum in Steggerda. 

Fotocredits:

– Rens Hooyenga
– Henk Vondeling

Verder zoeken in onze database