Kijkhut voor niet-bestaande vogels, Spanga
Een kijkhut voor niet-bestaande vogels in Spanga

Cultuur

Een kijkhut voor niet-bestaande vogels in Spanga 

Het is uniek in de wereld te noemen: de kijkhut voor niet-bestaande vogels in Spanga. Een hut, die uitkijkt over natuurpark de Rottige Meente, niet om ‘gewone’ vogels te spotten, maar om bijzondere, niet-bestaande exemplaren te observeren. Vogels ontsproten uit het creatieve brein van kunstenaar O.C. Hooymeijer uit Spanga. 

Van Napolitaan en Duitse Reiger tot Visgluiper en Mestpikker: hij bedenkt, schildert, tekent en beschrijft ze. Veel soorten waren te zien in onder andere Natuurmuseum Fryslân (Leeuwarden, 2016) en vind je terug in zijn ‘Kleine Gids voor de niet-bestaande vogels van Europa’ (Uitgeverij Bornmeer). Toch miste Hooymeijer nog een echte vogelkijkhut om zijn eigen schepselen gade te slaan. Daarom ontwierp hij de kijkhut. Een prikkelend, surrealistisch kunstwerk, solide uitkijkpost en fantastische schuil- en rustplek voor wandelaars en fietsers ineen. 

In deze oase van rust vinden bezoekers kleurrijke informatieborden met wetenswaardigheden over zo’n 50 niet-bestaande, gevederde vrienden. In samenwerking met Staatsbosbeheer zal de vogelkijkhut bovendien worden ingezet voor excursies, educatieve activiteiten en workshops voor jong en oud. 

De argeloze voorbijganger kijkt zijn ogen uit in de hut, waar alles anders is dan verwacht. Het begint al met de deurbel, die volgens een bordje tussen 3 april en 7 juli niet mag worden gebruikt. Ook de niet scherp te stellen verrekijkers maken duidelijk dat de hut in feite een kunstwerk is. 

De kijkhut is geopend sinds 2018 en is gelegen aan het voetpad, op ongeveer vijfhonderd meter vanaf de Pieter Stuyvesantweg. Parkeren kan aan de Spangahoekweg in Spanga nabij coördinaten: 52.819234, 5.893346. Vanaf die coördinaten voert een voetpad naar de kijkhut. Onderweg kom je langs een bijzonder mooie begraafplaats, die alleen te bereiken is via het voetpad. Het wordt omheind door een brede sloot en op het eilandje staan hoge bomen. Het ligt midden in de Rottige Meente. Enkele honderden meters verderop verwelkomt een bord de wandelaar in een natuurtuin, waar iedereen plaats mag nemen. Het ligt pal achter de Kleine Beer Brouwerij en vlak naast de kijkhut voor niet-bestaande vogels. 

Liefhebber van kunst in de buitenlucht? Lees dan ook het verhaal over follies, Folly Art Norg, de Hein Mader kunstroute, de Parkbossen Kunstroute en wellicht dat het verhaal over Open Stal en de Ecokathedraal jou ook aanspreekt. 

Fotocredits:

– Piet Bosma
– Henk Vondeling

Verder zoeken in onze database