Giethoorn
Giethoorn, het Venetië van het Noorden 

Cultuur

Giethoorn, het Venetië van het Noorden 

Te midden van Nationaal Park Weerribben-Wieden bevindt zich het pittoreske dorpje Giethoorn. Het Venetië van het Noorden. Zo wordt het ook wel genoemd. Evenals de ‘drijvende’ stad bestaat Giethoorn uit veel eilandjes. Het dorp bestaat voornamelijk uit vaarwegen en wandelpaden en veel bruggetjes en vlonders. Stap op een boot of huur een fluisterbootje om het gebied te verkennen via het water.

Auto’s zijn in Giethoorn niet welkom. Om het dorp heen liggen diverse parkeerplaatsen, vanaf waar je te voet verder kunt. Ook daarop is ingespeeld: naast verschillende parkeerplaatsen zijn boten ook al te huur. Via de vele vaarwegen kun je overal komen. Zodra je wilt lunchen leg je aan bij een restaurant en ook bij musea zijn aanlegplaatsen.

Het is heerlijk varen en wandelen door het dorp, tenminste wanneer het niet te druk is. Vooral in de Dorpsgracht krioelt het vaak van de bootjes. Meer rust vind je op het meer Bovenwijde. Het is ontstaan doordat bij de vervening de trekgaten te breed zijn gemaakt en de tussenliggende legakkers te smal waren. Bij stormen smolt het langzaam samen tot een meer. Een ondiep meer, want het Bovenwijde is een meter diep. Stap gerust even uit je bootje over boord. Het geeft een mooie effect zo staan op de bodem midden in een meer. Haal dit grapje niet uit in het uiterste zuiden van het meer, daar is het wel diep.

Het meer dient als noodzakelijke vaarroute, omdat er in de Dorpsgracht een verplichte vaarroute geldt. In het Bovenwijde liggen twee kunstmatige eilandjes. Het meer noordelijke eiland is opgespoten ten bate van de recreatie. Het is een heerlijke plek om even aan te leggen om te picknicken. Op het andere eiland staat het Kraggehuis, een groepsaccommodatie voor jongeren. Neem in de zomer ook een kijkje bij Smits Paviljoen aan het meer. Daar ligt een podium in het water voor muziekfestivals.

Er zijn in Giethoorn en omgeving veel mogelijkheden om wat langer te varen en wat verder het Nationaal Park in te trekken. Er zijn diverse routes uitgezet, die jou langs de hotspots leiden. Klik hier om te lezen over (meerdaagse) vaartochten.

Te bezoeken musea in Giethoorn zijn Museum Giethoorn ’t Olde Maat Uus, de Oude Aarde en Gloria Maris Schelpengalerie. In ’t Olde Maar Uus vind je informatie over de turfwinning van vroeger, maar ook is het de enige plaats waar je een oude Gieterse boerderij van binnen kunt bekijken. Ook het vissershuisje en het botenhuisje geven een indruk van het eenvoudige bestaan van het waterrijke dorp. De Oude Aarde is een edelsteenmuseum en Gloria Maris laat een collectie zien van schelpen en koralen.

Fotocredits:

Henk Vondeling

Verder zoeken in onze database