Het Asserbos, Assen
Het Asserbos is één van de oudste bossen van Nederland 

Natuur

Het Asserbos is één van de oudste bossen van Nederland 

Het Asserbos in Assen is niet zomaar een stadsbos. Het is één van de oudste bossen van Nederland. Oorspronkelijk maakte het onderdeel uit van de wouden waarmee in de Middeleeuwen grote delen van Drenthe bedekt waren. Vanaf het centrum loop je er in slechts enkele minuten naartoe. 

Het bos is 114 hectare groot en daarmee ook één van de grootste stadsbossen van Europa. Rond 1760 ontwierp Wolter Hendrik Hofstede een wandelgebied in het bos in de vorm van een sterrenbos. Lange, kaarsrechte paden kruisen elkaar sindsdien in een stervorm. Nog steeds. Het bos kent zelfs twee van deze leestekens van het landschap. Bekijk de satellietversie van Google Maps maar eens. De Eenboomslaan, de Brandlaan, de Rode Heklaan en de Haarlaan vormen de grootste. Bij de andere richtte Hofstede de Hoofdlaan op de toren van de Abdijkerk en de Roldertorenlaan wijst in de richting van de toren van Rolde. Door de toevoeging van kronkelpaden kreeg het Asserbos een parkachtig karakter. Van de 114 hectare bos is nog ongeveer 10 hectare oerbos. Een deel dat zich zonder (veel) menselijke invloed heeft ontwikkeld. 

In het bos liggen twee vijvers: de Oude Vijver stamt uit 1836 en ligt aan de Beilerstraat. De vijver en omliggende oevers dienden als verfraaiing van het Asserbos. Het vermoeden bestaat dat het een ontwerp betreft van tuinarchitect Lucas Pieters Roodbaard. In de zomer werd er veel gezwommen in de vijver. En tijdens zendingsfeesten, een Christelijk feest, namen aanwezigen plaats op de omliggende oevers om te luisteren naar sprekers. Deze sprekers namen plaats op een spreekgestoelte dat gesitueerd was op het eilandje in het midden van de vijver. Het eilandje is nog altijd aanwezig. 

Er is ook een nieuwere vijver aanwezig in het bos, genaamd Nieuwe Vijver. Deze vijver is aangelegd in 1895. In 1950 werd het vergroot, waarbij een eiland ontstond. Het zand werd niet alleen daarvoor gebruikt. Het werd ook gebruikt voor de aanleg van het openluchttheater Tivoli in het Asserbos. Het bostheater hield op te bestaan in 1982, maar in 2006 is het heropgebouwd. De vijver ligt vlakbij het Duurzaamheidscentrum Assen en de Stadsboerderij. Er is van alles te doen en te leren en het is gratis toegankelijk bovendien. Erg leuk om een middagje te spenderen. Het eiland wordt ook wel vogeleiland genoemd, vanwege de vele soorten vogels die er leven. In de Stadsboerderij zijn onder meer geiten, varkens en een ezel te vinden. Stichting Het Drentse Landschap en de gemeente Assen werken voor het Duurzaamheidscentrum veel samen voor een breed activiteitenprogramma. 

In het Asserbos liggen twee oude begraafplaatsen: de Noorderbegraafplaats werd in 1822 in gebruik genomen, de Zuiderbegraafplaats in 1892. 

Fotocredits:

Henk Vondeling

Verder zoeken in onze database