Dr. Larijweg, Ruinerwold
Dr. Larijweg in Ruinerwold zorgt voor bloemenpracht en veel stoofpeertjes 

Natuur

Dr. Larijweg in Ruinerwold zorgt voor bloemenpracht en veel stoofpeertjes 

De Dr. Larijweg in Ruinerwold staat vol met perenbomen. In het voorjaar staan ze in bloei, wat zorgt voor bijzondere plaatjes. In het najaar hangen de bomen aan de zeven kilometer lange weg vol met fruit, wat diverse perenfestiviteiten oplevert. Maar waarom staan daar eigenlijk zoveel perenbomen? 

Dat gebeurde dankzij de geneesheer van Ruinerwold,  Hendrik Larij (Dordrecht 1881 – Ruinerwold 1955). Bij de aanleg van de weg in 1928 werd op zijn initiatief de straat vol geplant met tweeduizend perenbomen. Het idee daarachter was om de peren te verdelen onder de arme mensen van de lokale bevolking, zodat zij op deze manier voorzien werden van genoeg vitamines. De reden dat de straat naar Larij werd vernoemd. 

Tegenwoordig trekt zowel de bloesemperiode als de perenoogst veel bezoekers naar Ruinerwold. De peren zijn dezer dagen niet meer voor de arme gezinnen, maar worden bij opbod verkocht tijdens een perenboomveiling. Aanwezigen bieden op een kavel, waarna de hoogste bieder tot middernacht diezelfde dag de tijd heeft om de peren te plukken. De volgende dag zijn de bomen weer voor iedereen. 

Het perenplukevenement wordt jaarlijks gehouden op de eerste zaterdag van oktober. De veiling wordt georganiseerd door museumboerderij de Karstenhoeve, die is gevestigd aan de Dr. Larijweg in Ruinerwold. Tijdens de dag zijn er diverse activiteiten te doen met als thema peer, zoals peerschilderen, peerschikken, het fotograferen van peren en ooit gehoord van de peerolympics? Meemaken kun je het in Ruinerwold. 

De onbespoten peren zijn van uiteenlopende rassen. Allemaal oudhollandse rassen. Er staan zelfs rassen tussen waarvan eerder werd gedacht dat ze in Nederland niet meer bestonden, maar in Ruinerwold bleken ze bewaard gebleven. 

Gek op het voorjaar? Lees dan ook het verhaal over Villa op ’t Kloosterveen in Smilde, de verborgen tuin in Wilhelminaoord en de Oevertuin in De Blesse. 

Fotocredits:

Henk Vondeling

Verder zoeken in onze database