Het Hijkerveld
Het Hijkerveld behoort tot de grootste heidevelden van Drenthe

Natuur

Het Hijkerveld behoort tot de grootste heidevelden van Drenthe

Het Hijkerveld is de overtreffende trap van weidsheid. Het is met haar weidsheid één van de grotere heidevelden van Drenthe. Het ligt bij Hijken, vanaf waar ook routes te wandelen en te fietsen zijn door het gebied. Grote delen van het veld waren tot in de ijzertijd in gebruik als woongebied. Overblijfselen van deze prehistorische akkers liggen op de heide. Ook grafheuvels en oude karrensporen wijzen op vroegere bewoning. Het gebied is daarna eeuwenlang alleen maar voor beweiding gebruikt.

Langs de westrand gaat het Hijkerveld over in het Kortewegsbos. Dit landgoed dankt zijn naam aan de familie Korteweg. Deze familie was betrokken bij de heideontginningen bij Smilde. Het landgoed werd echter nooit helemaal tot landbouwgrond ontgonnen. Wel werden hier bossen aangeplant. Tegenwoordig bestaat het landgoed uit bospartijen met heideveldjes. Het wordt doorkruist door een padenpatroon met een karakteristieke tiensprong.

Een goed startpunt voor een bezoek aan dit gebied is de schaapskooi. De route naar de kooi is aangegeven vanuit het dorp Hijken. Op het Hijkerveld zijn gemarkeerde wandelroutes: één van 4 en één van 7 kilometer. De fietstocht die door het gebied loopt is 45 kilometer lang.

Vogelkijkhut met tunnel

In Diependal ligt een bijzondere vogelkijkhut. Je bereikt het alleen via een 162 meter lange ondergrondse tunnel, die je midden in het natuur brengt, zonder iets te verstoren. Het biedt een mooi uitzicht over de vloeivelden. Het gebied werd ooit als vloeiveldencomplex gebruikt door de aardappelmeelfabriek in Oranje. De vloeivelden zijn door Het Drentse Landschap omgevormd tot vogelreservaat. Er leven veel moeras- en watervogels. De kijkhut is van 1 november tot 1 maart gesloten, omdat er vleermuizen in de tunnel overwinteren.

Verzonken fotohut, fotograferen op waterniveau

Sinds 2018 beschikt het gebied ook over een speciale, verzonken fotohut voor liefhebbers. Deze hut is te bereiken via dezelfde ondergrondse gang, maar op de plek waar een wenteltrap naar de vogelkijkhut leidt, moet je voor deze hut door de deur met een slot. Fotograferen doe je er vanaf een mooi laag standpunt, vlak over het water. De hut is voorzien van fotovensters met camoeflagedoek, vogels komen vaak heel dichtbij. Deze fotohut is per dag te boeken en er is plek voor maximaal twee personen. Kijk om te boeken op de website van de fotohut.

Fotocredits:

Henk Vondeling

Verder zoeken in onze database