Kamperzand, Havelte
Het Kamperzand is een natuurgebied en militair oefenterrein in één

Natuur

Het Kamperzand is een natuurgebied en militair oefenterrein in één 

Ten noordwesten van Havelte ligt het Kamperzand, een natuurgebied en militair oefenterrein. Naast het natuurgebied bevindt zich tevens de Johannes Postkazerne. In het Kamperzand is bos en heide te vinden en er zijn zandverstuivingen.

Naast wandelpaden zijn er in het gebied mountainbikepaden te vinden en ook ruiters zijn er welkom. Het gebied is vanwege het oefenterrein deels afgesloten. Er worden met borden gewaarschuwd voor gevaarlijke plekken. De mountainbikeroute Havelte (West) is te allen tijde te rijden, maar een extra lus is in het weekend toegankelijk. Volg voor deze route de rode paaltjes.

Vroeger graasden er veel heideschapen in het Kamperzand. Daardoor zijn er mooie bomen te vinden. Deze bomen werden vroeger door de schapen kort gehouden en zodoende vertakten de bomen veelvuldig. Toen de schapen vertrokken in het gebied, schoten de bomen omhoog. De bomen zien er daardoor grillig uit. Omdat er op de heide door de schapendriften vroeger zandverstuivingen ontstonden, zijn er bossen aangeplant.

Het Stellingenpad loopt tevens door het Kamperzand. Lees hier over de desbetreffende etappe.

Een bezoek aan het Kamperzand is goed te combineren met een bezoek aan het naastgelegen Holtingerveld.

Fotocredits:

Henk Vondeling

Verder zoeken in onze database