Kasteel Olt Stoutenburght, Blesdijke
Gregorius Halman bouwt al sinds 1990 aan zijn droomkasteel

Cultuur

Gregorius Halman bouwt al sinds 1990 aan zijn droomkasteel 

Voor een kasteel hoef je niet naar Frankrijk of naar Engeland te reizen. Ook in het Lage Noorden staat een heus kasteel. In 1990 besloot Gregorius (Gerry) Halman uit Blesdijke zijn droomkasteel te bouwen. Jaren deed hij erover en plaatsen deed hij het kasteel naast zijn woning. Kasteel Olt Stoutenburght heet het en het kasteel is op afspraak te bezichtigen.

Het kasteel is bedacht en gebouwd door één man, de zelfbenoemde kasteelheer. Halman bezocht van jongs af aan al veel kastelen en ook ruïnes spraken hem aan. Werelden van ridders, het Romeinse rijk, hij nam het allemaal tot zich door er veel boeken over te lezen. Totdat het besef kwam: waarom bouw ik niet gewoon zelf een kasteel?

Veertig was hij toen hij de eerste steen legde. Inmiddels is hij zo’n 280.000 stenen verder, maar af is het volgens de kasteelheer nog altijd niet. Eigenlijk is het nooit af. Sinds de start bouwde hij het bouwwerk steen voor steen op, vanuit zijn fantasie, nadat hij de gemeente wist te overtuigen dat deze bouw best een goed idee was. Het grote bouwwerk rijst tot 26 meter hoogte. Het kasteel bezit vier ronde torens en is vernoemd naar de middeleeuwse kasteelkazerne in het Land van Vollenhove Toutenburgh. Het kasteel in het plaatsje Vollenhove werd gebouwd rond 1500 en raakte in verval in de achttiende eeuw. Op dit moment staat op deze plek nog een kleine ruïne van de entree en twee torens.

Olt Stoutenburght is versierd met mythische wezens, zoals een draak en een feniks van blinkend metaal. Vleugels gespreid, bek wijd open, alsof hij elk moment in actie kan komen. Het bestaat evenals de rest van het gebouw voornamelijk uit gerecycled materiaal. De oogbollen van de vogel zijn gemaakt van soeplepels, veren van oude vleesschalen. Wie Olt Stoutenburght bezoekt, kijkt z’n ogen uit.

Lees ook de verhalen over architectonische hoogstandjes in de omgeving of over follies, bijzondere gebouwen zonder functie.

Bezoeken doe je kasteel Olt Stoutenburght op Markeweg 37 in Blesdijke. Een afspraak maak je door te bellen met: 0561-441225.

Fotocredits:

Lenus van der Broek

Verder zoeken in onze database