Hunebed D1, Steenbergen
Hunebed D1 is redelijk in tact gebleven

Cultuur

Werd het dorp Steenbergen vernoemd naar een hunebed? 

Drenthe is 52 hunebedden rijk. 52 monumenten van ruim vijfduizend jaar oud. Het zijn daarmee de oudste monumenten van Nederland. De grafmonumenten zijn er in verschillende maten en allemaal kregen ze een naam. Het hunebed in Steenbergen heet D1, dat staat voor Drenthe 1.

Het heeft die naam te danken aan archeoloog A. E. van Giffen. Hij gaf in 1925 alle Drentse hunebedden een eigen nummer, voorafgegaan door de D van Drenthe. D1 is de meest noordwestelijke hunebed van Drenthe en daarmee de eerste van de Drentse reeks. In Groningen liggen hunebedden G1 en G5.

Hunebed D1 is redelijk in tact gebleven. Het bestaat uit twaalf draagstenen en zes dekstenen. Daarnaast is er een duidelijke ingang te zien aan de lange zijde. Leuk feitje: De inwoners van Drenthe spraken in het verleden in plaats van hunebed ook wel van steenhoop of steenbarg (berg van stenen). Het dorp Steenbergen heeft zijn naam waarschijnlijk te danken aan de aanwezigheid van hunebed D1.

Waarschijnlijk hadden de hunebedden vroeger allemaal een eigen naam. In de loop der eeuwen zijn deze namen in de vergetelheid geraakt, op één naam na. Alleen de naam van hunebed D49 is behouden gebleven. Deze hunebed heet officieel Papeloze Kerk. Deze naam slaat op de protestantse preken die er in de zestiende eeuw werden gehouden, waar geen ‘paap’ of priester aan te pas kwam.

Kom je toevallig door Steenbergen of Roderesch? Dan is het hunebed zeker een bezoekje waard. Er staat een picknicktafel naast. Een fijne plek om even bij te komen tijdens een fiets- of wandeltocht.

Lees ook de verhalen over de Hunebed Highway, hunebedden in Drenthe en Groningen en het OERmuseum, waar alles in het teken staat van deze tijd.

Fotocredits:

Henk Vondeling

Verder zoeken in onze database