Lunia, Oldeberkoop
Het statige Lunia dankt haar naam aan Riemke Lunia Mulier

Cultuur

Het statige Lunia dankt haar naam aan Riemke Lunia Mulier 

Het gemeentelijk monument Hotel Lunia in Oldeberkoop kent een rijke geschiedenis. Het werd als herenhuis gebouwd in 1851. Het werd toen gebouwd als een villa met één verdieping. Sebald Manger Cats, griffier en later rechter in het kanton Oldeberkoop woonde er met zijn echtgenote en hij gaf tevens de naam aan het gebouw toen zijn vrouw overleed in 1854. Haar naam was Riemke Lunia Mulier. Zij had even daarvoor het leven geschonken aan een tweeling.

In 1895 werd Lunia gekocht door Petrus Lambertus Willinge Prins. De familie erfde een groot aantal hoeven in de regio in 1860. Door uitbreiding vergaarde de familie flink wat grondgebied. Zoveel dat zij op een gegeven moment meer dan de helft van de boerderijen van Oldeberkoop bezaten. Willinge Prins verbouwde Lunia en gaf het haar huidige neo-renaissance stijl.

De familie woonde tot eind jaren dertig van de vorige eeuw in Lunia. Daarna werd het verhuurd. Onder meer de huisarts woonde er. Rond 1950 kocht de zuivelfabriek het pand en verhuurde de appartementen aan haar medewerkers. Vanaf 1969 fungeerde Lunia als gezinsvervangend tehuis voor meisjes. Twintig jaar later, in 1989, werd het verbouwd tot een hotel. En thans is het een hotel en restaurant. Nog altijd draagt het de naam Lunia. Het hotel beschikt over achttien kamers, waarvan zich vier in de villa bevinden.

Oldeberkoop telt in totaal 23 monumenten: elf gemeentelijke monumenten en twaalf Rijksmonumenten.

Fotocredits:

Henk Vondeling

Verder zoeken in onze database