Cultuur
In Oldeberkoop ga je 800 jaar terug in de tijd
Kunst, cultuur en natuur of kunst in de natuur. Dat is waar je voor naar Oldeberkoop gaat. Het dorp is in 1228 ontstaan op de zandruggen tussen de riviertjes de Linde en de Tjonger. Aan de beide zijden van deze riviertjes lagen vroeger landerijen die een groot deel van het jaar onder water stonden. Stuk grasland ofwel ‘Broek’ en water, afgeleid van het woord ‘ope’ verklaren de naam van het historische dorp. Dankzij deze twee riviertjes ligt Oldeberkoop nog steeds in een prachtige omgeving, die zich uitstekend leent voor recreatie in verschillende vormen.
In de tijd van de grootgrondbezitters heeft familie Willinge Prins veel invloed gehad op de ontwikkelingen in het dorp. Zij liet onder meer de landhuizen Lunia en Vredewoud na. Het dorp staat vol met historische panden, zoals de Bonifatiuskerk. Deels stamt deze kerk uit de dertiende eeuw. De kerk geldt als beeldbepalend voor het beschermde dorpsgezicht. Het is, samen met Veenhuizen, één van de weinige beschermde dorpsgezichten in de nabije omgeving. Het dorp telt twaalf Rijksmonumenten, waaronder de 150 jaar oude duiventil. De ‘Van Kanon tot Geit’-wandeling leidt je langs al deze gebouwen.
Het kanon dat iedere bezoeker aan één van de toegangswegen verwelkomt, staat voor de herinnering aan de Bekhofschans, een verdedigingswerk tussen Oldeberkoop en Noordwolde en onderdeel van de Friese Waterlinie.
Het pittoresk dorpje staat bekend om haar vele kunst- en cultuurevenementen en –liefhebbers. Er zijn in het dorp diverse ateliers te vinden. Er is zelfs een gezelschap genaamd Beeldend Oldeberkoop opgericht om alle creatieve dorpsbewoners samen te brengen. Kunst is daarbij de bindende factor. Jaarlijks houden zij een gezamenlijke expositie in Pand 31 tijdens het Hemelvaartweekend. Een ander voorbeeld van een kunstevenement is Open Stal. De kunstroute trekt jaarlijks in de zomer zo’n 10.000 bezoekers. Voor wie Oldeberkoop buiten Open Stal bezoekt, is er ook een permanente kunstroute aangelegd: de parkbossen kunstroute. En ook voor wie niet zo van de kunst is, is deze route prettig wandelen. De bossen zijn aangelegd door Lucas Pieter Roodbaard, een landschapsarchitect, die de bossen destijds aanlegde voor de familie Willinge Prins. Lekker dwalen door deze bossen is ook een genot. Rond het dorp bevinden zich het Koepelbosch met hertenkamp, Molenbosch, Sterrebosch en Stuttebosch. Voor wie meer van de heide is, bezoekt de Dellebuursterheide of Diakonievene.
In het zomerseizoen wordt in het centrum van Oldeberkoop de Friese Streekmarkt gehouden. Een erg gezellige, kleine markt dat voornamelijk bestaat uit stands met lokaal gemaakte producten, zoals de kaas van kaasboerderij De Stelp. Verder zijn er veel terrasjes en gezellige eetgelegenheden. En wat is er fijner om zo’n bezoek aan Oldeberkoop af te sluiten met een theatervoorstelling of concert in combinatie met een diner in theaterrestaurant Le Brocope?
Liefhebbers lezen het verhaal over Textielinstituut Hawar, waar ook een galerie gevestigd is. Deze galerie is elke vrijdag en zaterdag geopend van 13:00 tot 17:00 uur.
Die gekke taal die ze spreken in deze regio zelf ook onder de knie krijgen? Dan is een bezoek aan de Stellingwarver Schrieversronte een leuke optie. Tevens leuk voor een souvenir. Er zijn bijvoorbeeld kinderboeken te koop die vertaald zijn in het Stellingwerfs. Zelfs Nijntje is hier ingeburgerd.
Fotocredits:
Henk Vondeling
Hier wordt het meeste op gezocht:
Verder zoeken in onze database