Karrensporen in het Doldersummerveld, Doldersum
Droge, hoger gelegen delen in het landschap werden vroeger gebruikt als handelswegen tussen steden

Cultuur

Droge, hoger gelegen delen in het landschap werden vroeger gebruikt als handelswegen tussen steden 

Op veel plekken vind je ze niet meer, maar in het Doldersummerveld bij Doldersum zijn nog oude karrensporen te vinden. Patronen van routes tussen steden. Handelswegen. Het betreft uitgesleten sporen van wel meters diep. In 2012 werden ze herontdekt door amateurhistoricus Jan Douma uit Zorgvlied. Over deze wegen reden voornamelijk karren en koetsen.

Het was er een drukte van belang. Daarom zijn de routes enorm uitgesleten, tot wel drie meter diep liggen ze. En daarom zijn ze ook goed waarneembaar, bijvoorbeeld vanaf het fietspad op de coördinaten: 52.908048, 6.251243. Er is door Parklaan Buitengewone Projecten een monument gerealiseerd. Zij plaatsten acht sets karrenwielen in de laagtes om zo zichtbaar te maken waar de voertuigen ongeveer langsreden.

De routes werden bepaald door het landschap. Werd een pad te diep, dan werd een ander spoor gekozen. Er is daardoor een breed pad ontstaan. En zo reden handelaren van Diever en Wateren over het Doldersummerveld richting Elsloo, Oldeberkoop en Wolvega. Uit archeologisch onderzoek blijkt dat de routes wel terug kunnen gaan tot de prehistorie.

Door hoogtekaarten is het steeds beter na te gaan waar dergelijke routes zich bevinden. Met lasertechnologie wordt het landschap als het ware gescand. Zo is inmiddels elke vierkante meter in Nederland tot op vijf centimeter nauwkeurig bekend. In het Doldersummerveld zijn daarnaast ook voordes gevonden. Dat zijn oversteekplaatsen door beken en rivieren, die een deel van het jaar doorwaadbaar zijn.

Door het Doldersummerveld is een route van zeven kilometer te wandelen, die langs het monument komt. En lees ook over een nog dieper uitgesleten handelsroute in Bakkeveen. Je loopt er tijdens deze wandeling dwars doorheen. Karrensporen vind je ook in het Hijkerveld bij Hijken.

Fotocredits:

Henk Vondeling
Anne Westerhof

Verder zoeken in onze database