Museum Belvédère, Oranjewoud
Museum Belvédère is het eerste museum voor moderne en hedendaagse kunst in Friesland

Cultuur

Museum Belvédère is het eerste museum voor moderne en hedendaagse kunst in Friesland

In de jaren vijftig droomden drie vrienden van een eigen museum voor moderne kunst: Boele Bregman, Sjoerd de Vries en Thom Mercuur. Ze spraken af dat het museum er zou komen. Waar precies wisten ze nog niet, maar dat het in Friesland moest zijn wel, want daar wilden ze blijven wonen. De schilderijen van Sjoerd de Vries (1941-2020) en Boele Bregman (1918-1980) zouden er tentoongesteld gaan worden en Thom Mercuur (1940-2016) zou de directeur worden, spraken ze af.

Ruim veertig jaar later werd de droom werkelijkheid. In november 2004 opent Hare Majesteit Koningin Beatrix de deuren van Museum Belvédère, het eerste museum voor moderne en hedendaagse kunst in Friesland. Het museum in Oranjewoud toont een collectie kunstwerken van Friese schilders als Jan Mankes, Thijs Rinsema, Tames Oud, Gerrit Benner, Boele Bregman, Willem van Althuis en Sjoerd de Vries, maar laat daarnaast ook werken van kunstenaars uit binnen- en buitenland zien. Mercuur werd inderdaad de directeur en is tot zijn dood in 2016 nauw betrokken gebleven bij het museum.

Het strak vormgegeven museumgebouw is ontworpen door Eerde Schippers van Inbo architecten uit Heerenveen. Het gebouw is innig verbonden met het landschap en de kunst. De donkere basalt gevel valt bijna weg tegen de stammen van de bomen in het museumpark, waar het heerlijk wandelen is. Alleen de twee openingen van de entree en het restaurant lichten op. Het reliëf in de gevel verwijst subtiel naar het verkavelde weidelandschap.

Het gebouw is dwars op het water van de Prinsenwijk gebouwd, dat in de achttiende eeuw als Grand Canal werd aangelegd door de (tuin)architect Daniël Marot. Boven het water is het museumcafé gesitueerd, een bijna transparante ruimte tussen beide museumvleugels. Het biedt een panoramisch uitzicht op Landgoed Oranjewoud, het vroegere buitenverblijf van de Oranje-Nassau’s.

In het museum is het mogelijk om een zaal te huren voor een vergadering. Altijd al willen trouwen in een museum? Dat is mogelijk in Belvédère. Het museum is te vinden op  Oranje Nassaulaan 12 in Oranjewoud. Even heerlijk rondlopen en de andere mogelijkheden van Oranjewoud ontdekken? Lees dan het verhaal over het dorp.

Een ander mooi kunstverhaal lezen? Aanraders zijn de verhalen over Klaas Bovenkamp en Open Stal.

Fotocredits:

Avalon van der Zaan
Henk Vondeling

Verder zoeken in onze database