Meppel
Meppel is het Mokum van het Noorden

Cultuur

Meppel is het Mokum van het Noorden

Meppel, een stad in het uiterste zuidwesten van Drenthe, maar gewoon in het centrum van het Lage Noorden. Het Mokum van het Noorden, zo wordt de stad ook wel genoemd. Dat komt door een paar dingen. De stad heeft net als Amsterdam een Heerengracht, Keizersgracht en Prinsengracht. De grachten lopen dwars door het centrum, het water is sfeerbepalend. De blauwe ader van de stad met daaraan grachtengeveltjes en er overheen historische gietijzeren bruggen.

De stad is dol op festivals. Gedurende de zomer worden er in het centrum de Meppeldagen gehouden op donderdagen. De vijfde van de reeks Donderdag Meppeldag wordt betiteld als Meppel Mokum. De stad verandert dan langzaam in de Jordaan. Amsterdamse zangers komen dan evenals veel niet-zangers uit de hoofdstad naar Meppel om Meppel Mokum te vieren. Ontstaan deed deze Mokumdag in 1995 tijdens een wedstrijd van Ajax in de ArenA. Jaap de Boer raakte in gesprek met een man met veel vrienden uit de Jordaan. Ze wilden samen graag een Amsterdamse dag organiseren. En zo vond in 1996 de eerste editie plaats. Eerst met vijf artiesten, tegenwoordig komen er vele tientallen artiesten over van Amsterdam naar Meppel. De Mokumdag is inmiddels zo populair dat de kroegen in Amsterdam op die dag leeg zijn.

Maar Meppel onderscheidt zich op sommige vlakken ook goed van Amsterdam. Voor molen De Weert staan geen hordes mensen te wachten tot ze naar binnen mogen. Bad Hesselingen, heerlijk rustig. Of wat dacht je van de Mariakerk? Het Drukkerijmuseum? Of Ogterop? Een stadsschouwburg met een mooi verhaal. En Meppel heeft een erg leuke winkelstraat en ook goede horeca en terrassen.

Het klinkt misschien wat vreemd, maar de haven van Meppel – bestaande uit meerdere havens – is de meest landinwaarts gelegen zeehaven van Nederland. Dat is officieel erkend. Mede om die reden wordt er naast het jaarlijkse grachtenfestival in juni ook het festival Meppel aan Zee gehouden in september. Over identiteit gesproken.

Wie even genoeg heeft van het stadse, komt zeker aan zijn trekken in het nabij gelegen Giethoorn of de Weerribben. Het klimbos van Meppel is ook een aanrader.

Fotocredits:

Verder zoeken in onze database