Openluchttheater midden in Oosterwolde
‘Het is elke keer alsof je op een heel gezellige verjaardag komt’

Cultuur

‘Het is elke keer alsof je op een heel gezellige verjaardag komt’ 

Op Oosterbrink 9, midden in Oosterwolde bevindt zich in de achtertuin van Hans en Anja Plat Theatertuin De Plataan. Ze bezaten tot half 2022 een tuin, die was ontworpen door een tuinarchitect. Vijver, mooie bomen, boarders , alles erop en eraan. Maar Hans en zijn broer Wim – al op jonge leeftijd met muziek bezig – hoopten ooit samen nog eens een muzikaal project op te pakken. Het idee voor een eigen tuintheater ontstond onverwacht toen de Selatuinen in Appelscha stopte met het verzorgen van optredens.

,,Wij waren daar toevallig, niet wetende dat het om het allerlaatste optreden ging”, vertelt Hans. ,,We beleefden er zo’n bijzondere avond, we vonden het zo enorm zonde dat ze ermee stopten dat het ging leven in ons hoofd.” Wat zou het mooi zijn om zoiets op te zetten, laat Hans weten. Hij en zijn vrouw bezitten dan wel een kavel van 1250 vierkante meter, maar in de achtertuin bouwen leek Hans wel wat gek in eerste instantie, totdat hij begon met schetsen. Al rondlopend door de achtertuin ontstonden de ideeën. ,,Er verdwenen bomen, tegen de zijkant plaatsten we allemaal steenschotten en we lieten een vrachtwagen vol wit zand komen.” Die ene vrachtwagen werden er drie, vult zijn broer Wim hem aan. ,,We stonden af en toe tot onze knieën in de modder en dachten: waar zijn we mee bezig?” Maar een tribune ontstond. Inmiddels staat er één met vier rijen van verschillende hoogtes. Goed voor 72 zitplaatsen. Anja: ,,In de winter dient het als wand vol met planten op deze zitplaatsen. Dan zou je niet zeggen dat het een theater is.” Een podium is dan nergens te bekennen, ook de vijver is gebleven. ,,Maar zodra het weer het toelaat transformeren we het geheel.” Over de vijver wordt dan het podium van twintig vierkante meter gebouwd, er worden schotten overheen gelegd, er wordt een tent met twee masten opgezet en alle potten verdwijnen van de tribune. ,,Het is onherkenbaar.” Daarbij: Wim is technicus, zowel op het gebied van licht als geluid.

Artiesten
Het eerste optreden vond plaats op 11 september 2022. ,,Toen nodigden we voornamelijk veel vrienden en familie uit om kennis te maken met het theater”, zegt Avina Plat, de vrouw van Wim. ,,We bestieren het theater met z’n vieren. De artiesten bedenken we samen, het ombouwen doen we samen net zoals alles wat erbij komt kijken.” Het optreden viel zo in de smaak bij iedereen dat bij het tweede optreden meteen al onbekenden een kaartje hadden gekocht. ,,We hadden niet verwacht dat mond-tot-mond reclame zo snel ging”, vertelt Hans. En sindsdien zit het eigenlijk altijd vol in de theatertuin.

Gift for a gift
Wie op de website van de theatertuin kijkt, zal amper entreeprijzen vinden. ,,Dat klopt”, zegt Anja. ,,We doen het voornamelijk om deze bijzondere ervaring te delen. We hoeven er niet van te bestaan, we vragen na afloop een gift for a gift.” Een donatie naar eigen inzicht dus. Ook drankjes en hapjes zijn gratis in de theatertuin. De ontmoetingen en de gezelligheid spelen daarbij een grote rol. ,,Het is elke keer alsof je op een heel gezellige verjaardag komt. We hebben nog geen moment spijt gehad.” Er zijn allerlei soorten muziekoptredens te bewonderen in Theatertuin De Plataan. Van klassiek tot singer-songwriter ,,en we hopen daar in de toekomst nog veel aan toe te voegen”. Gedacht wordt aan jazz en ook toneel.

Parkeren
Is er op de Oostenbrink zoveel plek voor alle auto’s waarmee de toeschouwers komen? Het antwoord is: nee. ,,Alle toeschouwers parkeren hun auto op het terrein naast het sportpark van SV Oosterwolde. Daar is genoeg plek. Vanaf daar is het binnendoor drie minuten lopen naar onze tuin.” Alle gasten komen dan ook binnen via de achteringang.

Niet alleen de gasten zijn erg te spreken over de locatie. ,,De artiesten die hier zijn geweest vonden het zo bijzonder, dat ze graag nog eens terugkomen. Lenny Kuhr is één van hen. Na het optreden vroeg ze meteen of we voor volgend jaar weer een plekje voor haar konden reserveren.” Wie ook hoog op het lijstje staat van de organisatie is Daniël Lohus, familie van Anja. Er zijn per jaar een paar optredens. ,,Niet te veel, we moeten het wel kunnen bolwerken”, zegt Hans. ,,Het moet wel leuk blijven.”

Kijk voor meer informatie en tickets op: theatertuindeplataan.nl. En om meer theaters te ontdekken, kijk ook eens op onze themapagina.

Fotocredits:

Theatertuin De Plataan

Verder zoeken in onze database