Appelscha
Appelscha, trekpleister aan de rand van het Drents-Friese Wold 

Cultuur

Appelscha, trekpleister aan de rand van het Drents-Friese Wold 

De discussies binnen het gezin zat over wat te doen tijdens vakantie? Het dorp Appelscha heeft daar een oplossing voor gevonden. Er wordt zoveel aangeboden dat er voor iedereen wat te doen is. Het enige wat je moet doen is een compromis sluiten, in welke volgorde je de dingen doet.

Eerst naar het grote buitenzwembad midden in het Drents-Friese Wold? In de nieuwste attractie van attractiepark Duinen Zathe? Of toch eerst de zin van pappa: een lesje golfen op het 9-holes golfpark? Goed voor de onderhandeling: in het bos ligt tevens een midgetgolfpark met een leuke keuze. Naast de traditionele baan, ligt er ook een Zweedse baan, de enige van Nederland. Het zorgt voor een compleet nieuwe ervaring. Vindt pappa vast goed.

Ben je meer van het wandelen of fietsen? Dan kun je naast het bos terecht in het Fochteloërveen. Wie zich nog wat sneller wil verplaatsen doet dat op een elektrische scooter. Of mountainbike. Er zijn routes die je zo lang kunt maken als je zelf wilt. Je kunt je ook gemakkelijk even opsplitsen als gezin: terwijl de sportieve helft van het gezin de mountainbikeroutes gaat verkennen, struint de andere helft lekker over de markt op het Boerestreekplein. Ook een ideale plek om elkaar weer te ontmoeten en te lunchen, dineren of om wat te drinken bij één van de horecagelegenheden aan de Boerestreek.

Dwars door het dorp stroomt het water van de Opsterlandse Compagnonsvaart. Wist je dat het water aan de ene kant van het dorp zo’n twee meter hoger ligt dan aan de andere kant? Ondanks het hoogteverschil komen er jaarlijks duizend plezierjachten op bezoek via de Turfroute. Voor een echt hoogtepunt klim je één van de routes van het klimbos of lees je het verhaal over de High Five van Appelscha.

Ook voor cultuurliefhebbers is er genoeg te doen in het dorp. Voor muziek en kunst, neem eens een kijkje in het Kunstcafé, voor een voorstelling of optreden in de buitenlucht is in de zomer ook het openluchttheater een optie. En kom je al jaren in Appelscha en heb je eens zin in wat anders? Neem dan eens een kijkje in het ABBA-museum. Een bezoekje aan de heks van Appelscha werkt ook betoverend.

Geïnteresseerd in historie? Loop dan eens de historische route door het dorp of volg de Tweede Wereldoorlogroute langs allerlei bijzondere punten.

Fotocredits:

Harry Lasker
Anne Westerhof
Henk Vondeling

Verder zoeken in onze database