Oudemolense Diep, Oudemolen (7km.):
Van draaikolk tot kabbelend beekje: het Oudemolense Diep kent veel gezichten

Actief

Van draaikolk tot kabbelend beekje: het Oudemolense Diep kent veel gezichten

Nationaal Park Drentsche Aa staat erom bekend dat de beken heilig zijn: in dit landschap zul je geen kano of zwemmer zien. Dat komt omdat juist het water, de oever en de aangrenzende gronden zo waardevol zijn en tot de meest kwetsbare delen behoren. Genieten doen we vanaf de paden en de vele bruggetjes en vlonders die we tijdens de route tegenkomen. Deze zeven kilometer lange route is geen route om te lopen op gympen of sandalen. Het is gedurende het grootste gedeelte van het jaar drassig op veel plekken. Trek bij voorkeur waterdichte, hoge schoenen of laarzen aan.

Starten doen we op de parkeerplaats aan de Molensteeg in Oudemolen op coördinaten: 53.050727, 6.643671. Vanaf daar volg je de blauwe paaltjes. Vrijwel meteen als je het dorpje uitloopt, komt je een molen tegen. Een oude molen waarschijnlijk, maar dragen doet het de naam De Zwaluw. Een fotowaardige molen. Snel daarna volgen onverharde en in de herfst en winter vrij drassige paden. Droge voeten houd je er wel tijdens de natste periodes. Wandelend langs het Oudemolense Diep zie je wat de slingerende beek al duizenden jaren doet. Hier is alles gevormd door de natuur. Het vormt zijn eigen landschap. Bij weinig regen zie je een klein kabbelend beekje, in natte periodes verviervoudigd het water in een rivier met veel stroming. Draaikolken zijn op verschillende plekken te vinden.

Vrij in het begin van de route steek je een bruggetje over om vervolgens het bos in te lopen. Het bruggetje werd ooit bestempeld tot ‘het mooiste bruggetje van Drenthe’. De vlonder er naartoe is al wat verlengd, omdat het water in de herfst en winter toch best hoog komt. Na het bruggetje volgen om dezelfde reden boardwalks over drassig gras en water heen.

Na de heide loop je over een stuwwal van drieënhalve meter boven het water. Hier zie je hoe de beek tegen de stuwwal botst en hoe dit dijkje uitschuurt en het stuifzand met zich meeneemt. Het landschap is continu aan het veranderen. Geniet op het bankje van dit geweld.

Na het bankje volgt een spannend stuk, vooral in de winter. Het grasland naast het Oudemolense Diep is erg kwetsbaar. Zak je er tot je enkels in weg of is het kurkdroog? Nog een laatste stukje loop je over de vlonder en je komt weer aan bij de auto.

Lees hier over de wandeling langs het Anlooërdiepje, ook gelegen in Nationaal Park Drentsche Aa. En ontdek ook onze wandelpagina.

Fotocredits:

Henk Vondeling
Marjon Vondeling

Verder zoeken in onze database