Schaopedobbe, Elsloo
Genieten van een waterterras in ‘vergeten’ Schaopedobbe in Elsloo 

Natuur

Genieten van een waterterras in ‘vergeten’ Schaopedobbe in Elsloo 

Verscholen tussen het naald- en loofbos bij Elsloo ligt de Schaopedobbe, een fraai heidegebied met reliëf. Een open gebied, met als eyecatcher de Schaopewaskerdobbe. Een eigenaardig, maar prachtig natuurverschijnsel, waar het gebied naar is vernoemd. Een waterterras op zo’n vijf meter hoogte.  

De ‘waskerdobbe’ is ontstaan door sterke zandverstuivingen gedurende de middeleeuwen. Een vlak plateau met steile rand bleef over. Het ligt enkele meters hoger dan de heidevelden aan de rand van het Drents-Friese Wold. Schapen graasden vroeger op de heide en voordat ze geschoren werden gingen ze in het naastgelegen bad voor een schone vacht.  

De Schaopedobbe is toegankelijk via wandelpaden. Er voert één over de rand van de waterkom. Een heerlijke plek voor een picknick. Er is tevens een bankje geplaatst om te genieten van het uitzicht. 

Liefhebbers van vogels opgelet: in de vroege ochtend geeft een variatie aan solisten een concert. De wulp, boompieper en de grote bonte specht laten er met regelmaat van zich horen. De eerste vogels beginnen al om 5:00 uur in de ochtend met hun eigen karakteristieke zang. 

Het gebied van 91 hectare is toegankelijk voor honden, alleen in het broedseizoen, tussen 15 maart en 1 juli, is de heidewandeling afgesloten. Dan kan er nog wel om het gebied heen gelopen worden. 

It Fryske Gea, de eigenaar van het gebied, heeft door het gebied een wandelroute van vijf kilometer uitgezet. Het pad wordt gemarkeerd met rode paaltjes. Is het heidegebied afgesloten, dan is de lengte van de route drie kilometer. Het zandpad van de ingang aan de Kloosterweg tot het beginpunt van de route bedraagt een halve kilometer. 

Fotocredits:

Henk Vondeling

Verder zoeken in onze database