Nationaal Park Drents-Friese Wold
Het Drents-Friese Wold biedt vermaak voor jong en oud 

Natuur

Het Drents-Friese Wold biedt vermaak voor jong en oud

Bos, heide, stuifzand, beekdalgraslanden, wat heeft het Drents-Friese Wold niet? Het Nationaal Park op de Drents-Friese grens is met haar 6000 hectare één van de grootste natuurgebieden van Nederland. 6000 hectare vol natuurschoon, wandel, fiets, mountainbike– en ruiterpaden.

En er is meer te doen. Wat dacht je van het stuifzandgebied de Kale Duinen? Het heeft werkelijk wel wat weg van strandduinen. Of de grote Bosbergtoren die uitzicht biedt over het hele gebied. Het wordt ook wel de grootste den van het Wold genoemd. De toren is voor mindervaliden bereikbaar via het Bosbergpad en er zit een lift in de toren. Het Drents-Friese Wold biedt bostheaters, openluchttheaters met jaarlijks diverse voorstellingen. Benieuwd? Neem dan eens een kijkje in het Shakespearetheater in Diever of De Koele in Appelscha.

Het Drents-Friese Wold bood tijdens de Tweede Wereldoorlog een schuilplaats voor tientallen onderduikers. Verscheidene van die onderduikersholen zijn bewaard gebleven of de restanten zijn nog goed zichtbaar. Lees daarvoor het verhaal over het onderduikershol in Diever of het verhaal over de onderduikersholen route in Appelscha.

Voor de durfal is er in Appelscha een spectaculair klimbos aangelegd. De Jongens van Outdoor bieden diverse routes met hindernissen door de boomtoppen. En af en toe een kabelbaan. Er zijn routes voor de wat jongere deelnemers en volwassenen.

Jonge gezinnen

Voor jonge gezinnen en families zijn er diverse mogelijkheden in het park. Denk bijvoorbeeld aan het kabouterpad, het familiepad, belevingspaden, het blotevoetenpad of om je daarna af te spoelen; bosmeer het Canadameer. Ook je hond of je paard krijgt verfrissing in het bos. Zij zijn in de spartelplas aan het goede adres.

Wie door de bomen het bos niet meer ziet en niet weet waar te beginnen, bezoekt het Buitencentrum in Appelscha of het bezoekerscentrum in Diever. Daar geven vrijwilligers uitgebreid uitleg over begin- en startpunten en tips over wat te doen die dag.

Verwilderde natuur

Het Drents-Friese Wold bestaat natuurlijk niet alleen maar uit attracties. Het kent ook stilte gebieden, gebieden waar bijna nooit een mens komt. Puur natuur.

Struinen door de bossen en omgevallen bomen op het pad: een nieuwe werkelijkheid in het Nationaal Park Drents-Friese Wold is in aantocht, in die stilte gebieden. Meer kronkelpaden, minder onderhoud. Tijd om deze wildernis te verkennen.

Het Nationaal Park krijgt stille kernen om meer ruimte bieden aan natuurlijke processen in het gebied. Natuurlijk en dus avontuurlijk. Op deze plekken werden geknakte dennen altijd meteen opgeruimd en de bezoeker diende op bestaande wegen en paden te blijven, maar dat is verleden tijd. Omgevallen bomen, waar ze ook vallen, blijven liggen. Deze manier van werken levert niet alleen veel biodiversiteit op. Bezoekers moeten om de boom heen, waardoor nieuwe paden ontstaan.

Fietsers, mountainbikers en wandelaars, geen paniek. Verharde paden blijven bestaan. En ook ruiterpaden worden goed onderhouden.

Herman Slot, opzichter van Staatsbosbeheer: ‘Als ik mijn ogen sluit en iemand mij drie keer ronddraait nabij de kraaiheide van Diever, heb ik soms wel tien tot vijftien minuten nodig om mij te kunnen oriënteren, zonder hulpmiddelen. In het noorden van het Wold is dat niet het geval, vanwege de bosvakken. Maar dat gaat nu dus veranderen.’ Bezoekers kunnen dan weer lekker verdwalen. Dat is waar naartoe gewerkt wordt. De bezoeker neemt een mobiele telefoon met een gps-signaal mee, zodat de weg weer teruggevonden kan worden.

Fotocredits:

Henk Vondeling
Marcel van Kammen via Marketing Drenthe
Karin Broekhuijsen via Marketing Drenthe
Staatsbosbeheer
Marijke Vaes
Marketing Drenthe

Verder zoeken in onze database