Grapjes van de natuur
Grapjes van de natuur, ontdek ze hier 

Natuur

Grapjes van de natuur, ontdek ze hier 

Soms kom je in de natuur dingen tegen, waarvan je denkt: hoe heeft het ooit zo kunnen groeien of slijten? Is dit beïnvloed door de mens of is het puur natuur? Om een paar voorbeelden te noemen: de olifantenrots bij Kunming in China, een rots met poten, een dik lijf en een slurf (zie foto onderaan dit verhaal), of de bomen op het zuidelijkste puntje van Nieuw Zeeland (zie foto onderaan dit verhaal). Deze bomen zijn zo verwaaid dat wanneer het windstil is en je fotografeert ze, dan lijkt het nog alsof het keihard waait. Soms haalt de natuur ook grapjes uit in het Lage Noorden. Wij belichten een paar. 

In Bakkeveen bijvoorbeeld. Op De Slotplaats bevindt zich een boom – we moeten eigenlijk bomen zeggen – die danst. Het trio danst met elkaar. De hoofdboom – de dikste – lijkt haar armen om de twee kleinere stammen heen te hebben geslagen en deze twee staan wat scheef, dus lijken in beweging te komen. Deze ‘armen’ zijn aan beide kanten vastgegroeid aan de stam. Alsof er een verbindingsstukje tussen is gezet dat doorgroeit. Aan de andere stam hetzelfde. Een vreemd gezicht, maar een geslaagde grap. Het danstrio of moeder met twee baldadige kids, die willen wegrennen – is ook mogelijk – vind je op de coördinaten 53.075174, 5.233179. 

De Kale Duinen bij Elsloo is de plek waar de natuur oefent met tellen. Het valt niet op, maar naast het fietspad over de zandverstuiving staan drie bomen: de eerst met één stam, uit de tweede komen twee stammen en uit de derde drie stuks. Verder kwam de natuur niet in het gebied. Dit drietal vind je op de coördinaten 52.940895, 6.311278. 

En dan de leukste van allemaal. Wederom een boom. Het maakt het zo leuk, omdat mijn voornaam met een H begint, denk ik. Deze boom heeft ook zo’n mooi verbindingsstukje. Twee kaarsrechte bomen met een verbindingsstuk die even dik is als de stammen van de beide bomen. Sprekend een H. Ook leuk voor als je iemand wil verrassen. Romantisch zelfs wellicht. Je kunt het mooi combineren met een bezoekje aan het openluchttheater in Appelscha. Daar staat de H namelijk vlak naast, op de coördinaten 52.948896, 6.339329. Ook in dit bos staat een boom met drie stammen die totaal in elkaar verwikkeld zijn. Noem ze ingewikkeld. 

Ken jij ook zo’n leuk grapje van de natuur? Laat het ons weten. Dan voegen wij die zeker toe aan dit verhaal. Mail naar: info@beleefhetlagenoorden.nl. 

Lees ook over de oerboom van Appelscha en het verhaal Bijzondere bomen. 

Fotocredits:

Henk Vondeling
Kirsten Scheepers
Johan Liest

Verder zoeken in onze database