Tiesingabos, Oosterwolde 
Heide blijft behouden in Tiesingabos, dankzij schenking 

Natuur

Heide blijft behouden in Tiesingabos, dankzij schenking 

Tijdens haar dagelijkse wandelingen met man en hond in hun geliefde Tiesingabosje op de Weper was het  Regina Engels-Bakker uit Oosterwolde opgevallen dat het heideperceel steeds meer overwoekerd dreigt te worden.  Op oude chromo-topografische kaarten uit haar verzameling kon zij waarnemen dat dit stukje heide als enige is overgebleven van de immense heide, die zich honderd jaar geleden uitstrekte aan weerszijden van de zandweg tussen Oosterwolde en Veenhuizen,  waar nu de N919 loopt. Engels vond dat dit potentiële natuurerfgoed  niet mocht verdwijnen en besloot in actie te komen.

Na overleg met Staatsbosbeheer bleek dat de financiën ontbreken om effectief met de heide aan de slag te gaan. Het inzetten van schapen zal nodig zijn, maar de kudde kan de afstand over de weg niet overbruggen en zal telkens met wagens moeten worden vervoerd, wat veel geld kost. Overeengekomen werd dat met een schenking, die Engels wilde doen, Staatsbosbeheer een start zou maken in het Tiesingabosje.  Een groep vrijwilligers begon eerst met het verwijderen van de berkenopslag. De karakteristieke en laag groeiende  eikenbomen blijven staan. Vervolgens doen schapen hun werk.

De schenking werd tevens besteed aan de bescherming van de fauna in het bosje, waaronder de das. Voor de dassen wilde Engels zich extra gaan inzetten. Jarenlang woonde zij op een woonboerderij buiten Oosterwolde met een eigen bosje. Daarin vestigde zich spontaan een dassenfamilie, wat leidde tot een fascinatie en liefde voor dit mysterieuze dier, die nooit meer overgaat. In het bos zijn diverse burchten en oud-burchten te vinden.

Door het Tiesingabos, onderdeel van de Lindevallei, lopen diverse wandelpaden, onder meer langs de pingoruïne. Deze pingo dateert uit de laatste ijstijd. Leem werd in een komvorm omhoog geduwd, waarna bijna een perfect rond meertje overbleef. Vanaf de N919 kun je het zien liggen. In het midden bevindt zich een klein eilandje. Een leuke rondwandeling, met de hond maak je door te parkeren in het Tiesingabos, op de parkeerplaats, vlakbij het monument. Loop iets voorbij het monument om knooppunt 90 te vinden, volg vanaf daar de knooppunten 65, 99 en 90. De route is ongeveer 2,5 kilometer.

Lees ook over de nabij gelegen route over de Weperbult, het Fochteloërveen en kamp Ybenheer.

Fotocredits:

Henk Vondeling

Verder zoeken in onze database