Tuin Buttingaschool, Oosterwolde
Buttingaschool geeft kinderen groene vingers

Natuur

Buttingaschool geeft kinderen groene vingers 

De Buttingaschool aan de Buttingasingel in Oosterwolde is één van de weinige scholen in het noorden die er alles aan doet om haar leerlingen alles te leren over biodiversiteit en het ecologisch verantwoord verbouwen van groenten en fruit. De volledige tuin en een deel van het plein werd omgebouwd tot moestuin, voedselbos, vlindertuin met wadi en doolhof. Een groene speeltuin met groene schaduwplekken zijn ook aanwezig en de tuin is zo mooi dat de basisschool meedoet met de jaarlijkse Open Tuinendag.

Aardappels, aardbeien, radijsjes, bonen, kruiden en pompoenen. Je kunt het zo gek niet bedenken of de Buttinga verbouwt het. De kinderen gaan er tijdens de lesuren mee aan de slag. Ze onderhouden en verbouwen er en zo leren zij samenwerken en ook wat verantwoordelijkheid is. Aan het einde van het schooljaar in 2018 opperden twee ‘groene’ moeders het idee voor de tuinen en het groene onderwijs.

Het terrein van de Buttingaschool in Oosterwolde bestond uit een makkelijk te onderhouden grasveld aan de voor- en zijkant en een plein voor de leerlingen. Het roer werd omgegooid toen het schoolbestuur erover hoorde. Ze begonnen met de aanleg van de moestuin en toen dit letterlijk in de smaak viel, begonnen ze aan de rest.

,,Het is erg indrukwekkend en ik vind het prachtig om te zien wat het doet met de leerlingen”, vertelt directeur Paulien Elberts. Ze maken erg veel plezier in de tuin. Maar daar blijft het niet bij: ze ontdekken en beleven. De snelste manier om erover te leren, benoemt ze. ,,Het sociale karakter is daarbij ook bijzonder. Door samen te werken in de tuin gaan de kinderen op een andere manier met elkaar om.” Het schijnt dat door deze invulling van het terrein het pestgedrag minder wordt en dat het leerprestaties bevordert. ,,Dat gaan we in de toekomst zeker bekijken.”

Terug naar de tuin: het doolhof van ongeveer honderd vierkante meter bestaat uit haagjes en in het midden staat een wilg, een boom die een beschutte plek creëert voor de kleinsten. ,,Ze kunnen zich er even terugtrekken, er gezellig kletsen”, zegt hovenier Jos van den Akker. Hij legt de tuin samen met vrijwilligers en de kinderen aan. Voor de naastgelegen vlindertuin koppelde hij één van de regenpijpen los. Waar de rest van al het hemelwater opgevangen wordt, is deze pijp aangesloten op een uitgeholde boomstam die het water door de vlindertuin geleid, waarna het uitkomt in de wadi. ,,Erg goed voor de diversiteit aan insecten”, laat hij weten. Zodra het droog staat zijn er andere insecten te vinden dan wanneer hij vol staat. ,,En als hij redelijk gevuld is, zoals nu, is het een ideale plek voor de jeugd”, vertelt Agnes Hollander, één van de initiators van de tuin. Al diverse keren hield een leerling een kletspoot over aan het springen over de keien in de wadi. Hoort erbij in een natuurlijke speeltuin, is het motto. Er kwamen na een tijdje wel eens wat klachten binnen van ouders die zeiden dat hun kinderen vies werden op school, waarop de directeur in de nieuwsbrief schreef: dat hoort nou eenmaal bij deze manier van lesgeven, ze hoeven niet in hun netste pak in de klas te zitten.

Naast dat het goed is voor de biodiversiteit en het er mooi uitziet, wordt de groene tuin geïntegreerd in het lesprogramma. Er zijn dikwijls gastdocenten, de kinderen werken samen aan projecten en zijn vaak in de tuin te vinden. ,,De moestuin loopt fantastisch. Elke klas heeft een eigen tuin en daar wordt met regelmaat wat uit geproefd. Laatst nog rabarber en het levert elke dag zoveel aardbeien op dat de kinderen er niet tegen kunnen eten”, duidt de directeur. Het klinkt bijna alsof de kinderen binnenkort naar school kunnen met kale broodjes. ,,Dat is natuurlijk gekheid, maar wat zou het mooi zijn wanneer we er af en toe uit kunnen eten. Er valt nog een slag te maken, maar ondertussen zie je de kinderen genieten. Zitten ze niet samen onder de pergola met madeliefjes te spelen, dan kijken ze hoe een spin een web maakt of plukken ze een kers of een appel in het voedselbos. Een brandnetel weghalen? Niet op de Buttingaschool. ,,Daar leggen drie soorten vlinders hun eitjes op”, zegt Van den Akker.

Wie de tuinen eens wil bekijken, mag er gerust een rondje doorheen lopen. De school stelt het op prijs wanneer dit gebeurt buiten lesuren.

Geïnteresseerden lezen ook het verhaal over de Ecokathedraal in Mildam, de boomkikkers in Appelscha, de faunatoren in Donkerbroek, het Biosintrum en Jaap Mekel.

 

Fotocredits:

Henk Vondeling

Verder zoeken in onze database