Veenbrug, Smilde
Ervaar hoe het is om over een prehistorische weg te lopen in Smilde 

Cultuur

Ervaar hoe het is om over een prehistorische weg te lopen in Smilde 

Stel je een gebied voor vol moerassen, akkers en bewoners. Zij leefden op hoogtes, maar om bij de akkers te komen moesten ze door de laagtes, de natte gebieden. En natte paden worden drek, worden modder, worden onbegaanbaar. Maar ze moesten er toch overheen. Stel je in het gebied ook diverse bosschages voor met Elzen. De bewoners haalden veel van deze bomen neer om bruggen te bouwen. Bruggen over het veen. We hebben het over Veenbruggen in Smilde.  

Nabij de Suermondsweg, de weg van Smilde naar Hooghalen, zijn tijdens het turfsteken in 1887 en 1896 twee prehistorische veenbruggen aangetroffen. Ruim tweeduizend jaar oud zijn ze. In de prehistorie lagen in dit gebied een aantal hogere zandruggen waar bewoning mogelijk was en waarover de mensen zich verplaatsten. De bewoners legden houten paden van boomstammetjes aan over het veenpakket. De twee veenbruggen dateren uit 220 voor Christus. Ze waren 280 en 170 meter lang en bijna drie meter breed. Beide bruggen waren aangelegd in noord-zuid richting. 

Al snel werd het natter in het gebied. De veenbruggen overgroeiden met veen en zijn daardoor goed bewaard gebleven. Mede door deze overgroeiing hebben de Elzenstammen waarschijnlijk niet lang dienst gedaan als brug. 

Doordat de turfgravers de veenbruggen niet afdekten, vergingen ze. Er bleef uiteindelijk negentien meter van de prehistorische brug bewaard. De turfgravers groeven niet bij het huidige bosje, vanwege een te dunne laag veen.  Deze laatste restanten werden door twee amateur archeologen gevonden in 1983 en daarna wetenschappelijk onderzocht en weer afgedekt. Een reconstructie werd er overheen gelegd, bovenop de ruim tweeduizend jaar oude restanten, die nog steeds aanwezig zijn. 

Bezoekers kunnen zelf de sensatie beleven hoe het is om over prehistorische wegen te lopen. Veilig is het niet echt meer. Doordat de grond droger is en er boomwortels groeien, treedt er lucht toe. Het hout van deze archeologische vondst wordt door oxidatie steeds verder verpulverd. 

Benieuwd? Fiets, wandel of loop dan naar de coördinaten 52.946189, 6.469811. De dichtstbijzijnde parkeerplaats bevindt zich aan de Suermondsweg op coördinaten 52.942378, 6.473115. Vanaf daar loop je over een verhard fietspad richting de veenbrug, die vanaf daar overigens ook te vinden is via de bordjes. 

Lees ook het verhaal over de fietstocht van Meppel naar Assen, of andersom, langs de Drentse Hoofdvaart.

Fotocredits:

Henk Vondeling

Verder zoeken in onze database