Biosintrum, Oosterwolde
Biosintrum heeft stopcontacten van maïs en oude spijkerbroeken isoleren het gebouw in Oosterwolde 

Cultuur

Biosintrum heeft stopcontacten van maïs en oude spijkerbroeken isoleren het gebouw in Oosterwolde 

Het Biosintrum in Oosterwolde is het duurzame centrum van het Noorden. Het gebouw, dat werd gebouwd van natuurlijke materialen, won in 2019 de Nederlandse Bouwprijs.

De gemeente Ooststellingwerf had Paul de Ruiter Architects de opdracht gegeven tot het ontwerp van het uitzonderlijk duurzame gebouw op het Ecomunitypark. Het Biosintrum is een energieneutraal gebouw, dat voor meer dan tachtig procent uit biobased materialen bestaat. Het vormt een inspiratiebron voor studenten en professionals. Volgens de jury bevestigt dit project dat de toepassing van biobased materialen geen science fiction, maar realiteit is. 

Muren bestaan uit hennepbeton, de constructie en gevels zijn van hout, de vloer van leem, stopcontacten van maïs en het interieur is opgebouwd uit veel biologische materialen. Daarnaast hebben de inwoners van de gemeente Ooststellingwerf en daarbuiten in totaal 690 kilo aan spijkerbroeken ingeleverd voor het Biosintrum. Deze lading is gebruikt om het gebouw te isoleren. Het gebouw is in het bezit van een luchtkussenkoepel, die is opgebouwd uit verschillende lagen biofolie waartussen lucht wordt geblazen. Dit heeft een isolerende werking. De installaties van het gebouw zijn zichtbaar via een glazen wand, zodat bezoekers ook kunnen zien hoe warmte en energie wordt opgewekt. Ook de houten modulaire constructie van accoyahout is zichtbaar gelaten. Dit geeft het gebouw een robuuste uitstraling die de natuurbeleving van buiten naar binnen doorzet. In het midden van het gebouw groeit een boom als symbool voor de ecologische ambities die het kenniscentrum hoopt waar te maken. 

Met diverse kantoor- en onderwijsruimten, een congreszaal en een restaurant vormt het kenniscentrum het kloppend hart van het ecologische bedrijventerrein Ecomunitypark in Oosterwolde. In 2022 werd het Ecomunitypark gekozen tot het meest klimaatadaptieve en natuurinclusieve bedrijventerrein van Nederland. Kijk voor meer informatie op de site van het Biosintrum.

Geïnteresseerden lezen ook het verhaal over de Ecokathedraal, de faunatoren, Jaap Mekel en de boomkikkers. 

Fotocredits:

Rens Hooyenga

Verder zoeken in onze database