Actief
De wandeling door de Diakonievene is te kort
Weer zo’n pareltje, maar helaas maar een erg klein pareltje: de Diakonievene bij Nijeberkoop. Wat dit natuurgebied met de gemeenschappelijke taak van de kerk te maken heeft? Nou, het volgende: er werd turf afgegraven in het natuurgebied. En dit werd gedaan door de kerkelijke armenzorg van Nijeberkoop om de plaatselijke bevolking in de winter warm te houden. Tijdens deze route van 1 kilometer kom je langs de hoogtepunten van het gebied.
Het weghalen van de turf werd onbedoeld op een mooie manier gedaan. De mooie vormen van de randen en eilandjes zijn een lust voor het oog.
De wandeling start op de parkeerplaats aan de Alberdalaan in Nijeberkoop, op coördinaten: 52.964689, 6.158364. Vanaf de parkeerplaats wandel je eerst via een zandpad op een deels open veld met wat water richting een bosperceel. Zodra je de bosrand inloopt, verneem je dat je wat omhoog loopt. Je staat op een wal en aan de andere kant van deze wal ligt het meertje van de Diakonievene. Het is van origine een pingoruïne, dat in de ijstijd is ontstaan. Er werd een rondvormige wal van leem omhoog geduwd, waardoor het natte gebied is ontstaan. Het water kan geen kant op. Tijdens de wandeling loop je continu over deze wal. En continu biedt dat een uitzicht op het water. Riet, boompjes in het water, en in de winter, zodra de blaadjes van de bomen zijn gevallen, zie je net wat meer van het gebied.
De route volgt de groene bordjes rond het water. Soms kom je dichtbij, één keer loop je over een vlonder en zie je ook aan de andere zijde water. Dankzij het veen leeft er veel in dit gebied. Niet alleen planten en bloemen, ook insecten en vogels vind je hier veel. Na de ronde om het meer loop je hetzelfde pad terug naar de parkeerplaats. De route loopt tegen de klok in het water om, maar je kunt er ook voor kiezen om hem andersom te lopen.
Krijg je geen genoeg van dit gebied? Aan de overzijde van de Alberdalaan ligt het tevens waterrijke Delleboersterheide met daar doorheen een leuke wandeling. Ontdek ook onze wandelpagina.
Fotocredits:
Henk Vondeling
Hier wordt het meeste op gezocht:
Verder zoeken in onze database