Delleboersterheide, Oldeberkoop
De Delleboersterheide in Oldeberkoop heeft meer te bieden dan alleen heide 

Natuur

De Delleboersterheide in Oldeberkoop heeft meer te bieden dan alleen heide 

Sprinkhanen, tientallen soort libellen en de kraanvogel. Zomaar wat bewoners van de Delleboersterheide in Oldeberkoop. Het gevarieerde, 195 hectare grootte natuurgebied dient als beekdallandschap, kent heideterreinen en speelse waterpartijen, omringd door bos. 

Het mooiste ven draagt de naam de Catspoele. Je kunt er meteen naartoe lopen vanaf de parkeerplaats aan de Alberdaweg, maar de wandeling door het gebied komt er ook langs. Er ligt een vlonder in, vanaf waar al het waterleven te bewonderen valt. 

Een ander bijzonder deel van de Delleboersterheide heet De Hoorn. Het laat oude rivierduintjes zien, zoals deze vroeger te vinden waren langs de rivier de Tjonger. Het zand op droge delen van de rivier werd opgestoven tot duintjes vlakbij de rivier. Er ligt ook een pingoruïne in dit deel van het natuurgebied. Zandwallen zijn opgestuwd in de ijstijd, waardoor een rond meertje is ontstaan. Inmiddels is het omgevormd tot een dik veenpakket. 

Tussen 15 maart en 1 juli, tijdens het broedseizoen, is het niet toegestaan om door De Hoorn te lopen. Hier lees je over de wandeling door de Delleboersterheide en hier over de korte wandeling door de Diakonievene, dat ernaast ligt. 

Het natuurgebied is te bereiken vanaf twee parkeerplaatsen: die aan de Alberdaweg of aan de Oosterwoldseweg, bij nummer 53. Wie aan de Alberdaweg parkeert, kan een bezoek aan de Delleboersterheide goed combineren met de Diakonievene. 

Fotocredits:

– Henk Vondeling

Verder zoeken in onze database