Actief
Een struin langs de grootste pingoruïne van Drenthe
De wandeling langs het Esmeer in Huis ter Heide is kort, maar fijn. Dankzij het vele water is de route fotogeniek, het is er stil en je kunt er wild spotten. Voornamelijk reeën zitten er veel. De route van 3,1 kilometer start op de parkeerplaats bij het Bos van de Toekomst aan de Norgervaart (coördinaten: 53.016299, 6.458744). Op de parkeerplaats is plek voor ongeveer tien auto’s. Volg vanaf daar de rode bewegwijzering.
Meteen na de start van de route duik je het bos in. Allerlei soorten bomen staan er, bomen met een verhaal. Voornamelijk bomen die heel oud kunnen worden. Het Bos van de Toekomst, heet het en het is een gedenkbos. Staatsbosbeheer stelt mensen in de gelegenheid om er zelf bomen te planten ter nagedachtenis aan iemand of een speciale gebeurtenis bijvoorbeeld. Bomen trosteren de tijd en velen zullen er vele mensengeneraties lang staan.
Er staan ook bordjes bij de bomen, zo’n tweehonderdvijftig in totaal. We gaan een paar bij langs. Voor de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen, werd geschreven door (o)pa en (o)ma Hanse.
Bij een andere boom een gedicht ter nagedachtenis aan Rick:
Deze boom verbindt in weer en wind
de wereld met de wolken
waar zij, door ons zo leer bemind,
het hemelrijk bevolken.
Een andere tekst kan van alles betekenen: Ter herinnering aan een fout die we nooit hadden mogen maken.
Het zet je aan het denken. Wat zou dat geweest zijn? Het is er heerlijk wandelen tussen de dennen, eiken, berken, beuken en andere soorten. Het wordt afgewisseld met heide en in het midden van het toekomstbos is een soort open cirkel met enkele bomen gecreëerd. Enkele bomen werden er geplant door basisscholieren.
Er volgt een dennenbos met groene mosbodem, bredere paden en daarna een open vlakte met heide. Sommigen zullen dit deel minder mooi vinden, maar het geeft voor mij een mooi, dramatisch effect aan het bos. Het duurt niet lang. Aan het einde van het pad volgt weer een heel ander landschap: bomen die met hun voeten in het water staan. Riet groeit in kleine plukken tussen beide. En dan, na een afslag naar links, schampen we een stuk van het Esmeer. Vijfhonderd meter in diameter is hij en bijna perfect rond. Het is een pingoruïne en wel de grootste van Drenthe. Een souvenir van de laatste ijstijd. Daarna lopen we in een kaarsrechte beukenlaan van ongeveer achthonderd meter weer terug naar de parkeerplaats. Kijk in deze laan in het voorjaar vooral ook eens omhoog. Verse groene en rode blaadjes wisselen elkaar af. Prachtig.
Ontdek meer routes in de regio op onze wandelpagina. En lees ook het verhaal over het Fochteloërveen, waar het Esmeer vlak naast ligt.
Fotocredits:
Anne Westerhof
Wendy Drent
Henk Vondeling
Hier wordt het meeste op gezocht:
Verder zoeken in onze database