Wandeling Gasselterveld, Gasselte (4,5km.)
Een rondje om de ‘mooiste zwemplas van Nederland’ 

Actief

Een rondje om de ‘mooiste zwemplas van Nederland’ 

Bij een wandeling met de naam Gasselterveldroute denk je niet meteen aan water. Toch loop je gedurende deze 4,5 kilometer lange wandeling in Gasselte bijna continu langs een meer. Dat vraagt om uitleg. 

Beginnen doen we op de grote parkeerplaats op Houtvester Jansenweg 1 in Gasselte, gelegen op Geopark De Hondsrug. Wat meteen in het oog springt is ’t Nije Hemelriek. Een grote recreatieplas midden in het bos. Het is voorzien van mooie stranden. Een plek om te genieten met het hele gezin. 

Voorheen was het een plek waar zand werd gewonnen. In 2015 kwam daar een einde aan. Wat achterbleef was een enorm gat van op sommige plekken wel vijftig tot zestig meter diep. Een plek waar het op diverse plekken heel gevaarlijk is om te zwemmen, maar daarvoor wordt goed gewaarschuwd middels borden. Staatsbosbeheer besloot er een recreatieplas van te maken. Met succes, want het bosmeer werd door het Dagblad van het Noorden uitgeroepen tot mooiste zwemplas van Nederland. 

Zo’n honderd jaar geleden was er op deze plek nog niets, behalve een heideveld. Dat verklaart waar de naam Gasselterveldroute vandaan komt. Toen kunstmest haar intrede deed werden de schapen die erop graasden steeds minder belangrijk. De reden dat het heidegebied omgetoverd werd tot productiebos. Bomen worden er nog steeds gekapt, maar dat gebeurt heel zorgvuldig. 

Behalve dat je hier dus kunt zonnen en zwemmen, kun je er ook heerlijk wandelen in het bos of om de plas heen. Wij gingen voor dit verhaal voor de laatste. Volg voor de Gasselterveldroute de blauwe pijltjes. 

Wandelen kun je met de klok mee of er tegenin. In beide gevallen loop je een klein stukje door het bos, waarna het meer al gauw tevoorschijn komt. Het slingert avontuurlijk heen en weer en ook loop je af en toe over zandduintjes. De mooiste ligt op 3,2 kilometer vanaf het startpunt. Daar geniet je een mooi uitzicht over het meer en alle recreatie er omheen: er is een mountainbikeroute aangelegd in het gebied en in de verte zie je de zes glijbanen van het DX Adventurepark liggen. De glijbanen eindigen allemaal in het meer, vaak met een mooie schans, zodat je na het glijden met een sprong, duik of salto in het heldere water terechtkomt. 

Onderweg kom je meer mooie spots tegen. Naast talloze kleine en grotere strandjes ook een reeks aan eilandjes met laagbegroeiing erop. Het geheel doet Zweeds aan: het logge meer met daar omheen fijnsparren en het glooiende landschap. Genieten. 

Na je wandeling kun je weer even op adem komen bij restaurant ’t Nije Hemelriek. 

Het pad is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens. Honden mogen mee, mits aangelijnd. En let op: per 1 april 2022 is er betaald parkeren ingevoerd.

Bekijk ook onze wandelpagina.

Fotocredits:

Henk Vondeling

Verder zoeken in onze database