Uitkijktoren, Kale Duinen
Bekijk de Kale Duinen eens vanuit de hoogte 

Actief

Bekijk de Kale Duinen eens vanuit de hoogte 

Wanneer je in de Kale Duinen tussen Appelscha en Elsloo bent, moet je zeker ook een bezoekje brengen aan de uitkijktoren. Negen meter hoog is hij. De robuuste toren biedt een uitzicht over de grote zandverstuiving midden in het Drents-Friese Wold en over de nabij gelegen Grenspoel. Zo genoemd, omdat de grens tussen Drenthe en Friesland precies door het midden van de poel loopt. 

De Grenspoel is een pingoruïne. Te zien is dat het water een stuk hoger ligt dan de rest van de Kale Duinen. Het meer is in de ijstijd ontstaan. Het ijs stuwde de leem omhoog, waardoor een kom vormde. Het is waterdicht, waardoor het water de zandvlakte niet op stroomt. 

En kijk niet alleen in de verte, maar kijk vanaf de toren met drie etages ook eens recht naar beneden. Daar bevindt zich aan de zuidelijke kant een infopaneel. Daarop staat een bijzonder verhaal. Je kunt je het bijna niet voorstellen, maar op kleine afstand van de toren hielden zich tijdens de Tweede Wereldoorlog onderduikers schuil. Lees het verhaal over de familie Lezer hier. 

Vind de uitkijkpost op de coördinaten: 52.927051, 6.302434. De uitkijktoren is zowel lopend als op de fiets te bereiken. En hij is dag en nacht geopend. Omdat de Kale Duinen midden in het bos ligt, is er weinig lichtvervuiling. Mede daarom is de plek ook erg geliefd bij nachtfotografen. 

Fotocredits:

Henk Vondeling

Verder zoeken in onze database