Wandeling Mandeveld, Bakkeveen (4,5km.)
Heerlijk struinen over de Heide fan Allardseach  

Actief

Heerlijk struinen over de Heide fan Allardseach  

Allardsoog is een buurtschap, een gehucht op de grens van drie provincies. Tijdens deze wandeling loop je in Friesland, maar schamp je Drenthe en Groningen. Vandaar ook de Friese naam Heide fan Allardseach. Had het in Groningen gelegen dan had het waarschijnlijk Haide faan Allaardsoog geheten. En in Drenthe iets van: Oerheide van Drenthe. Alle gekheid op een stokje: we gaan lopen. 

Starten (volg de gele bewegwijzering) doe je deze 4,5 kilometer lange route over een bospad, maar al snel verandert de omgeving in heide. Een glooiend gebied met hier en daar een plas met water en wat plukjes bomen. Daar tussenin graast de schaapskudde van It Fryske Gea. De natuurorganisatie richtte aan de rand van het gebied een schaapskooi in, zodat de dieren de nacht veilig door kunnen brengen. Vanuit daar worden ze door de scheper ook weer de heide opgestuurd. De schapen eten jonge boompjes weg, zodat het gebied open blijft. 

Tijdens deze wandeling wordt het mooiste tot het laatste bewaard: de ‘holle weg’. Het betreft een oeroud pad, een eeuwenoude verbindingsroute tussen Drenthe en Friesland dat door de miljoenen voetstappen en karrensporen is uitgesleten, uitgehold. Op deze plek liepen handelaren, marskramers, bodes en struikrovers en nu wij. Het was het enige pad in de wijde omgeving met een stevige ondergrond. De rest van het gebied was slecht begaanbaar vanwege het hoogveen, dus liep iedereen hier langs. En dat is te zien. Dat hij hol is, is een understatement. Op sommige plekken ligt het pad wel anderhalve meter lager dan de omgeving. Veel dieper zal het niet meer worden, omdat het al is uitgesleten tot aan de leemlaag. 

We naderen het bos langzaam. De Exmoor pony’s, die de schapen helpen, lopen nog een stukje met ons mee, voordat we weer bij de parkeerplaats uitkomen. De parkeerplaats is te vinden op de coördinaten: 53.088902, 6.310566. Start je liever bij de schaapskooi? Dat kan ook. Rijd dan naar de coördinaten: 53.095915, 6.297516. Op die plek parkeer je ook voor de jaarlijkse Lammetjesdag. 

Deze wandeling is, op de holle weg na, redelijk vlak. Maar het pad is onbegaanbaar voor rolstoelen en kinderwagens. Honden mogen mee, mits aangelijnd. 

Vanaf de heidewandeling fan Allardseach zie je in de verte meer heide en ook een zandverstuiving. Ook daar loopt een route. Lees er hier meer over. Ontdek hier alle wandelingen in de omgeving. 

Fotocredits:

Henk Vondeling

Verder zoeken in onze database