Wandelingen Bakkeveenseduinen, Bakkeveen (1,5-8km.)
Een lus aan een lus aan een lus 

Actief

Een lus aan een lus aan een lus 

Vanaf de parkeerplaats bij het Toeristisch Overstappunt (TOP) in Bakkeveen zijn drie wandelingen te maken: één van 1,5 kilometer (blauw), een route van 3,5 kilometer (rood) en een wandeling van 8 kilometer (groen). Ze zijn allemaal aan elkaar verbonden. Wel handig, want mocht je bij de splitsing denken ik wil nog wel wat langer lopen, dan plak je er gewoon wat kilometers aan vast. 

Starten doen ze vrij vlak. De kortste route is namelijk een verhard pad om de zandvlakte van de Bakkeveenseduinen. Het is toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagens. Waar blauw links gaat, gaan rood en groen rechtdoor. Kort daarna splitsen ook deze routes. Rood voert dwars over de heide, waar groen een ander gebied in loopt. Langs de Pûpedobbe, een pingoruïne, ontstaan tijdens de laatste ijstijd. Voor rood geldt: de warming-up zit erop. Er moet geklommen worden. De weg terug is behoorlijk heuveltje op, heuveltje af. Mooi vanwege de uitzichten over de heide. Vooral zomers, dan lijkt de heide op een paars tapijt. Op één van deze heuveltjes staat een bankje. Genieten, we kunnen niet anders zeggen. De rest van het pad loopt door het bos terug naar de parkeerplaats. 

Voor de 8 kilometerwandelaars: jullie missen maar een piepklein stukje over de heide en sluiten na de lus aan de lus aan de lus weer aan op rood en dan op blauw. Na de Pûpedobbe – die je overigens amper ziet vanwege een boswal – wandel je over de Nije Drintse Wei door een bosstrook. Een vrij dunne bosstrook, want aan beide zijden zie je landerijen. Onderweg kom je een monument tegen voor tien verzetsstrijders, die op 10 april 1945 zijn omgekomen. Het monument is voorzien van twee bankjes. Wederom steek je de Nije Drintse Wei over om weer in heidegebied te komen. Een gebied waar Exmoor pony’s en een kudde schapen de boel kaal houden. Een leuke extra lus. Bos wordt continu met de heide afgewisseld. Onderweg komen we nog enkele watertjes tegen om weer richting het dorp te lopen. 

Op de parkeerplaats staat een uitkijktoren van 23 meter hoog. Uitkijken doe je over de boomtoppen. Hij werd geopend in 2005 en is gratis te beklimmen. Zowel de uitkijktoren als de parkeerplaats voor het start- en eindpunt bevinden zich op Mjumsterwei 16 in Bakkeveen. 

Nog een ander gebied zien in Bakkeveen? Lees dan het verhaal over de gele route van 4,5 kilometer of het verhaal over de Slotplaats. 

Alle wandelingen op Beleef het Lage Noorden vind je hier. 

Fotocredits:

– Avalon van der Zaan
– Henk Vondeling

Verder zoeken in onze database