Historische route door de RAAF dorpen
Kom alles te weten over de historische punten in Appelscha, Fochteloo en Ravenswoud 

Actief

Kom alles te weten over de historische punten in Appelscha, Fochteloo en Ravenswoud 

Van Boerestreek 18 naar 22 naar Bruggelaan 62 naar een Rijksmonument. De historische route vertelt alle verhalen achter oude gebouwen en monumenten in Appelscha, Fochteloo en Ravenswoud. De kleinere route is te lopen, voor de grotere route kan beter een fiets gepakt worden. 

De routes nemen je mee door de geschiedenis van de dorpen. Langs woningen waar veenbazen woonden, naar sluiswachtershuisjes, opzichterswoningen en een voormalig straflokaal. Er is onderweg aandacht voor vervening, de Tweede Wereldoorlog en landschappelijke objecten en kunstuitingen. 

Alle borden die je tegenkomt zijn te herkennen aan de lessenaar van cortenstaal. Op een infopaneel valt te lezen waar je je begeeft of wat er op die plek heeft plaatsgevonden. Op het paneel bevindt zich tevens een QR-code, voor degene die meer achtergrondinformatie wil. Tevens staat op het bord aangegeven hoe ver het is naar het volgende historische punt. In Appelscha kun je twee kleinere rondjes afleggen, maar ze kunnen ook gekoppeld worden. Het totaal van de routes de alle dorpen bedraagt 65 kilometer en tellen 76 informatiepanelen met evenveel historische objecten. 

Het TIP-kantoor in Appelscha geldt als begin- en eindpunt. Een aantal punten waar de grotere route langskomt zijn arbeiderswoninkjes, uitkijktoren De Zeven, het Fochteloërveen, Maallust, Nobilis en een kerk die nu gebruikt wordt als atelier. 

De routes zijn gratis en 24 uur per dag te bezoeken. 

Kijk hier voor meer wandel– en fietsroutes.

Fotocredits:

– Henk Vondeling

Verder zoeken in onze database