Wandeling Reestdal, De Wijk (5km.)
Een fijne wandeling over eeuwenoude landgoederen in het Reestdal

Actief

Een fijne wandeling over eeuwenoude landgoederen in het Reestdal 

Even terug in de tijd ga je tijdens een wandeling over de landgoederen De Havixhorst en Dickninge (beide veertiende eeuw) in het Reestdal, een authentiek natuurgebied met bos, heide en hooiland op de grens van Drenthe en Overijssel. De route die we hier beschrijven is in totaal vijf kilometer en gedurende alle jaargetijden goed te bewandelen.

De wandeling start op de parkeerplaats van De Havixhorst, op de coördinaten 52.6745883,6.2593208. Mocht deze parkeerplaats vol staan, dan is er verderop een grotere parkeerplaats aanwezig. De route is niet bewegwijzerd, daarom eerst een beschrijving van wat je kunt verwachten en daarna een routebeschrijving.

Vanaf de parkeerplaats volgen we de gracht linksom. Eenmaal aan de achterzijde van het hoofdgebouw maak je een ronde door het achtergelegen bos. Een mooi bos met afwisselend smalle en brede paden. Je kijkt meermaals uit over landerijen en onderweg kom je langs De Lokkerij. Dat is een ooievaarsbuitenstation, een station dat is opgezet voor het herintroduceren van de ooievaar in Nederland. Vind hier de openingstijden. Leuk voor een tussenstop. We lopen door het bos terug en langzaam komt De Havixhorst weer tevoorschijn. Vooral de beeldentuin vol kunst springt in het oog. Op de route bevinden zich ook enkele, waarvan de mooiste een draak in diverse delen. Via een fietspad lopen we naar het volgende landgoed.

Dickninge is 75 hectare groot en voorzien van verschraalde landerijen, landbouw, bos en water. Water, niet alleen in de zin van een mooie gracht rond het landgoed. Het landgoed grenst aan de Reest, de rivier dient tevens als grens van Drenthe en Overijssel. Het kronkelt langs het landgoed. Op een aantal punten zijn bruggetjes aangelegd, maar één daarvan is in slechte staat. Daarom raden wij aan tot het bankje op landgoed Dickninge te lopen en dan terug te lopen.

De wandeling komt langs een voormalig tolhuisje en een mooie duiventil. Geniet van de rust, ruimte en natuur tijdens deze route. Honden mogen mee, mits aangelijnd.

Routebeschrijving

  • Voor de toegangsbrug De Havixhorst LA langs gracht, RA gracht blijven volgen.
  • Als de gracht naar rechts buigt, pad RD blijven volgen. Aan het eind maakt het pad een haakse bocht naar rechts. Daarna opnieuw.
  • Ter hoogte van De Lokkerij neem het pad schuif RA het bos in. Bij de gracht RA langs de achterkant van De Havixhorst en daarna LA de gracht blijven volgen. Als de gracht naar links buigt, pad RD blijven volgen.
  • Einde van het zandpad op het fietspad RA. Na 500 meter (bij KP57) RA het gravelpad op.
  • Bij tolhuis (KP44) LA en daarna meteen RA over het pad tussen de akker en beekdal.
  • Voorbij de woning aan de linkerkant RA bruggetje over en doorlopen tot bankje. Daarna teruglopen over bruggetje en dan RA.
  • Ter hoogte van de ingang van Dickninge laan met bomen LA, dus niet het pad over de es nemen. Einde pad RA. Einde zandweg op fietspad LA terug naar het startpunt lopen.

Er kan uiteraard ook voor gekozen worden om het rondje in te korten tot één landgoed.

Ontdek ook onze wandelpagina.

Fotocredits:

Henk Vondeling

Verder zoeken in onze database