Van Kanon tot Geit wandeling, Oldeberkoop (5,8km.)
Van Kanon tot Geit is een lust voor het oog

Actief

Van Kanon tot Geit is een lust voor het oog 

De wandelroute Van Kanon tot Geit maakt een ronde door de parkbossen van Oldeberkoop en het pittoreske dorp zelf. De wandeling van 5,8 kilometer werd door de ANWB bewegwijzerd in 2007 en is met de jaren een stuk mooier geworden. Dat het mooier werd, komt door de grote vrijwilligersgroep die Oldeberkoop rijk is. Zij klussen wekelijks op maandag, woensdag en op vrijdag om de parkbossen te onderhouden. Het Molenbosch en het Koepelbosch zijn van origine een creatie van Lucas Pieters Roodbaard. Deze man werd als zoon van een hovenier, zelf tuinarchitect. De Prinsentuin in Leeuwarden en ook Oranjestein in Oranjewoud zijn werk van Roodbaard.

Starten met de route kan op elk punt van de route. Het is toch een rondje, maar het makkelijkst is om te parkeren op de parkeerplaats tegenover Molenhoek 57 in het dorp, een rustig plekje aan een rustig straatje. Meteen hangt er een bordje aan een paal. Het is wit met bruine aanduidingen. Het bos in, vertelt het. Een geasfalteerde bocht begeleidt de wandelaar de eerste meters het Molenbosch in. De ondergrond wordt snel anders als je de hoek om bent. Zand. De links en rechtsbordjes volgen elkaar in rap tempo op en al snel wordt duidelijk dat de ANWB de wandelaar wil laten zigzaggen, zodat alle hoeken van het bos bekeken worden. Dan verschijnt er een bankje. Zoals op de meeste bankjes in de bossen, staat een naam in gegrafeerd. Het betreft de namen van de vrijwilligers van de vrijwilligersploeg. Het zitplateau van bank ‘Evert’ geeft een zeer mooi uitzicht. De slingerende zandweggetjes voeren de loper langs beekjes met daarin eilandjes, over sierlijke bruggetjes en langs kunst. Een Hein Mader kunstwerk, onderdeel van de Hein Mader kunstroute. Heinrich Josef Mader maakte beelden om een positieve bijdrage te leveren aan deze tijd. Tal van werken staan tentoongesteld in de galerie die Ooststellingwerf heet. Het bankje van Eduard, met daarin een ronding waar een boompje doorheen groeit, en die van Lute aan de overkant van het water, kijken erop uit.

Het netjes onderhouden Molenbosch is prachtig. Was het maar tien keer zo groot. Maar na een tijdje wordt de weg overgestoken: naar de entree van het Koepelbosch. Een lange laan vol gras en een smal zandpad loopt tussen de weilanden door vooruit. Het loopt er heerlijk. Naar links kijk je uit over de entree van het dorp en de karakteristieke dorpskern. Rechtsvoor de drukte op de N351. Maar op het pad is het rustig en hoor je weinig. Opvallend is dat er vooral weinig wandelaars aanwezig zijn. Twee bochten verder komen de vijverpartijen weer tevoorschijn. En wat voor vijvers. De wandelaar begrijpt meteen de waarde van het cultuurhistorische erfgoed dat in de Engelse landschapstijl is aangelegd.  De route schampt de watertjes en loopt rechtdoor en slaat af richting de rotonde, die driekwart genomen moet worden. Wie nog geen genoeg heeft van de parkbossen kan nog een ronde maken door het Koepelbosch achter het restaurantje. In het midden ligt een grote vijver met daaromheen veel rododendrons, kronkelende watertjes en kunst. Liefhebbers van kunst of wandelaars die een langere route willen lopen, kunnen ook kiezen voor de Parkbossen Kunstroute. Deze route komt ook langs allerlei hoogtepunten en maakt nog een ronde door het Koepelbosch.

Wie de Van Kanon tot Geit-route blijft volgen, loopt richting het dorp, waar een kanon tevoorschijn komt. Het werd rond 1980 gevonden bij de Bekhofschans. Dit kanon dateert uit de zeventiende eeuw. Waarom de route precies zo heet, is mij onduidelijk, omdat de afstand van kanon tot het beeld van de geit in het dorp relatief gezien maar enkele honderden meters is. Maar dat maakt niet uit. De route laat veel moois zien. Deze route is zeer aan te bevelen, ook met een kinderwagen is de route goed te bewandelen. Honden zijn welkom in de bossen.

Kijk hier voor meer wandel– en fietsroutes door de omgeving.

Fotocredits:

Henk Vondeling

Verder zoeken in onze database