Wandeling Uffelter Binnenveld (2,5km.)
Heuveltje op, heuveltje af in Uffelter Binnenveld 

Actief

Heuveltje op, heuveltje af in Uffelter Binnenveld 

Deze relatief korte (2,5 kilometer lange) wandeling is anders dan welke wandeling dan ook in de omgeving. Het gebied, waar je doorheen loopt, zit vol oneffenheden. Heuvels, gaten, vreemde sleuven. Het is gevormd door het verleden. Het Uffelter Binnenveld, dat verscholen ligt tussen Havelte en Uffelte, werd door de Duitse bezetter tijdens de Tweede Wereldoorlog geschikt bevonden om afweergeschut te plaatsen. Dat werd gedaan om het iets verderop gelegen vliegveld Havelte in het Holtingerveld te beschermen. Na de oorlog werden deze bunkers en andere bouwwerken opgeblazen, maar nooit echt opgeruimd. Het resultaat: een landschap dat er soms een beetje vreemd uitziet en dat maakt het juist zo mooi. 

De wandeling start bij de parkeerplaats aan de Markgenotenweg in Havelte. Eigenlijk is het geen parkeerplaats, want je parkeert in de berm op de coördinaten: 52.776266, 6.255410. Vanaf daar loop je het bos in, volg de paarse bewegwijzering. Aan de beide zijkanten van het pad zie je veel sleuven tussen de bomen door kronkelen. Het waren in de Tweede Wereldoorlog loopgraven. Maar ook diepe gelegen vlaktes vallen op. Evenals de omgeving is het pad ook niet erg vlak. Daardoor is het niet geschikt voor rolstoelen en wandelwagens.

Na een tijdje wandelen loop je een stukje over een open veld met hier en daar een boom en een vennetje. Maar het duurt niet lang of je wordt weer omringd door bomen. Zo wisselt dat de hele route af. Her en der tref je bunkerresten aan. Oude trappetjes of wanden met gaten waar doorheen geschoten kon worden. De gaten zijn grotendeels onder water gelopen. 

Bij het derde bosje is het alsof je een boswal oploopt. Je wandelt enkele tientallen meters over een verhoging met aan beide zijden dieper gelegen delen. Alsof je over een bergkam loopt, maar helaas worden de heuvels in deze omgeving niet veel hoger dan dit. 

Na nog wat waterpartijen, wandel je over een veld met varens en eenmaal in het dennenbos met mosvloer overheerst de hulst ineens. Veel variatie in het Uffelter Binnenveld. Vanwege de schapen in het gebied zijn honden op deze route niet toegestaan. 

Lees ook het verhaal over het nabij gelegen Holtingerveld. Of over andere wandelingen in de regio. 

Fotocredits:

– Henk Vondeling
– Avalon van der Zaan

Verder zoeken in onze database