Uffelter Binnenveld
Oneffenheden in Uffelter Binnenveld zijn overblijfselen van de oorlog 

Natuur

Oneffenheden in Uffelter Binnenveld zijn overblijfselen van de oorlog 

Wie door het Uffelter Binnenveld wandelt, treft daar veel oneffenheden aan. Het veld, dat verscholen ligt tussen Havelte en Uffelte, werd door de Duitse bezetter tijdens de Tweede Wereldoorlog als geschikt bevonden om afweergeschut te plaatsen. Dat werd gedaan om het in het iets verderop gelegen vliegveld Havelte in het Holtingerveld te beschermen. 

Om het afweergeschut zo onopvallend mogelijk te positioneren werd er een stelsel van loopgraven en schuttersputjes gebouwd. Veel van deze bouwwerken waren van beton. Na de oorlog werden de belangrijkste bovengrondse gedeelten opgeblazen. Brokken bleven liggen waar ze lagen, gaten stroomden langzaam vol met water, de natuur kon sindsdien eigenlijk zijn gang gaan. En dat levert een wonderlijk beeld op. Overal zie je oneffenheden, onnatuurlijke vormen en vreemde waterplassen. 

Op sommige plekken zijn de ruïnes nog te zien. Soms kijk je nog in de betonnen ruimtes, die deels in tact zijn gebleven. Het overgroeit steeds verder en samen met de deels ingestorte gangen is het een paradijs voor kikkers en salamanders. Bunkers worden nu gebruikt als broedplaats. Ze voelen zich er bijzonder goed thuis. In het gebied zijn door deze bewoners ook veel ringslangen te vinden. Al met al een bijzonder en ook gevarieerd natuurgebied. Het kreeg overigens de naam Binnenveld, omdat het heideveld omringd wordt door landbouwgrond. 

Lees hier over de leuke wandeling die er doorheen loopt. 

Oorlogminded? Lees dan ook het verhaal over Marinus van Emst, het Kijkdoosmuseum en een fietstocht door het Drents-Friese Wold langs plekken die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog. 

Fotocredits:

– Henk Vondeling

Verder zoeken in onze database