Holtingerveld
Het Holtingerveld: rijk aan geschiedenis 

Natuur

Het Holtingerveld: rijk aan geschiedenis 

Natuurreservaat het Holtingerveld tussen Havelte, Wittelte en Wapserveen heeft de bezoeker veel te bieden. Bos, vennen, stuifzand, heide met als meest opvallende element: de Havelterberg van 18,8 meter hoog. Wandelingen leiden je door een gebied vol historie: van ijstijd tot hunebed tot oorlog. 

En zoals te verwachten, wandelingen zijn voor de bezoeker precies op maat gemaakt: een hunebedroute (2,2 kilometer, rode pijlen) leidt je via een uitzichtplatform naar hunebedden D53 en D54. Een ijsroute (5 kilometer, blauwe pijlen) laat landschappen zien die gevormd zijn door de ijstijd. De oorlogsroute (8,3 kilometer, groene pijlen) vertelt welke veranderingen in het landschap zijn aangericht tijdens de Tweede Wereldoorlog. 

In het gebied vind je onder meer katers van bommen, hangars en de grote start- en landingsbaan ‘Fliegerhorst Havelte’ die in 1942 is aangelegd. Duizenden mannen werden te werk gesteld, er kwamen rolbanen, bunkers, werkplaatsen en barakkenkampen. 

Ten behoeve van het vliegveld heeft de Duitse luchtmacht hunebed D53, het op één na grootste hunebed van Nederland, afgebroken. Het is mede om die reden dat de D53 het enige hunebed is dat schade heeft opgelopen tijdens de oorlog. De stenen zijn verplaatst in een gat van zeven meter diep geplaatst, zodat het niet kon dienen als herkenningspunt voor de vijand. Hunebed D54 werd onder zand begraven. Het vliegveld werd alsnog herkend en kapotgebombardeerd. Het hunebed werd na de oorlog, in 1949, weer opnieuw in elkaar gezet op de oorspronkelijke plek. Achttien meter lang is het hunebed. Het is samen met de hunebedden D54 en D52 één van de weinige hunebedden in het zuidwesten van Drenthe. De D54 is net iets kleiner dan de D53. Meer hunebedden zien? Dan adviseren wij de Hunebed Highway te rijden, een route over de N34 met daaraan maar liefst 47 hunebedden. 

Maar we hadden het over de veelzijdigheid van het Holtingerveld: van alles wat meekrijgen? Dat kan door een wandeling van twee uren met een gids te lopen door het natuurgebied. Deze wandeling voert langs de hunebedden, laat de oorlogsgeschiedenis en het door ijs geknede landschap zien. Iedere derde donderdag van de maand vertrekt deze wandeling om 14:00 uur. Van mei tot en met september wordt de tocht ook op de eerste donderdag van de maand gelopen om 10:30 uur. Vertrekken doet de tocht vanaf de Poort van het Holtingerveld op Van Helomaweg 18 in Havelte. Ben je er net op een ander moment? Dan is de oorlogsroute het meest gevarieerd. 

De Poort is tevens de plek om alle informatie te vinden over het park en de plek om te parkeren om het park te bezoeken. Er is voor de kinderen tevens een kinderspeelplaats, een keientuin en een schaapskooi. In de zomer trekken de herders dagelijks, ongeacht de weersomstandigheden, met de schaapskudde de heide op. Ze vertrekken rond 9:30 uur en komen rond 16:30 uur terug naar de kooi. Als je in de buurt bent zeker de moeite om bij aanwezig te zijn. In de herfst en in de winter staat de kudde vaak op een vaste plek. Op een informatiebord bij de schaapskooi staat aangegeven waar de kudde zich bevindt. 

Voor kinderen is er tevens een mammoetroute bedacht: een beleefroute van 2,7 kilometer die start vanuit de Poort Holtingerveld en gaat over de Havelterberg, uiteraard langs de hunebedden en er is een opdracht te doen bij de schaapskooi. 

Naast de schaapskooi bevindt zich ook de vlindertuin Papiliorama. Erg leuk voor een regenachtige dag. 

Geïnteresseerd in meer soortgelijke gebieden in de regio? Lees dan ook het verhaal over het Drents-Friese Wold en het Dwingelderveld. 

Voor oorlogsverhalen, lees dan de verhalen over het onderduikershol in Diever, de tocht langs onderduikersholen, het kijkdoosmuseum en de kampen Ybenheer en Oranje. 

Fotocredits:

– Henk Vondeling

Verder zoeken in onze database