Uitkijktoren Belvedère, Oranjewoud
Natuurpanorama vanaf een luchtkasteel 

Actief

Natuurpanorama vanaf een luchtkasteel 

In Oranjewoud bevindt zich een bijzondere uitkijktoren. Het is een toren volledig van gewapend beton en hij staat er al sinds 1924. Belvedère, zoals de toren heet, draagt de eretitel Rijksmonument. Nog een bijzonderheid: het is één van de oudste bouwwerken van beton met zulke afmetingen. 

De achtkantige toren heeft negen trappen van twaalf treden en een hoogte van achttien meter. Maar met de hoogte van het heuveltje erbij opgeteld – daar staat Belvedère op – is de totale hoogte ongeveer dertig meter. 

De toren werd in 1917 in eerste instantie gebouwd van hout. Andreas Willem Tjaarda liet het plaatsen. Hij was destijds uitbater van het gelijknamige hotel. In de jaren na de Eerste Wereldoorlog nam het toerisme sterk toe. Tjaarda speelde hierop in en bood verschillende attracties aan, zoals een speeltuin, een doolhof en een wandelbos met een grot. Dit trok veel gasten aan. Zo ook de toren met omliggend parkbos. Het bos wordt sindsdien Tjaarda’s Bos genoemd. Een geliefde bestemming en dat is het nog steeds. In 1924 werd deze constructie wegens bouwvalligheid vervangen door de toren van gewapend beton, de huidige toren. Ook deze toren raakte in verval, maar werd gerestaureerd. 

Stichting Belvedère Oranjewoud is eigenaar en heeft als doel de toren ook voor komende generaties te behouden. 

Bovenop de toren vind je een oriëntatietafel met daarop plaatsnamen. Amsterdam ligt op 97,5 kilometer van de toren, het Tjeukemeer 13,3 kilometer en de televisietoren in Smilde precies 29 kilometer. Vanaf het uitzichtplateau bovenop de toren kan bij helder weer zelfs tot aan de Waddeneilanden worden gekeken. De toren wordt omringd door bos en landerijen. Vanaf het luchtkasteel zie je een waar natuurpanorama. 

De naam ‘Belvedère’ werd ook gegeven aan Museum Belvédère. 

De toren is te vinden op de coördinaten: 52.94988,5.9795998. 

Fotocredits:

– Henk Vondeling

Verder zoeken in onze database