Witteveenwandeling, Dwingelderveld (6km.)
Minder bewandeld, maar niet minder mooi 

Actief

Minder bewandeld, maar niet minder mooi 

Het meest noordoostelijke puntje van het Nationaal Park Dwingelderveld. Daar rijden we naartoe om de Witteveenwandeling te lopen. De parkeerplaats ligt aan de Smalbroek in Beilen. Je vindt het op de coördinaten: 52.837772, 6.468173. De parkeerplaats geldt niet alleen als startpunt voor de wandeling, ook kun je er een mountainbikeroute starten. De rode route bedraagt 23 kilometer en is geschikt voor de beginner. Er zitten weinig technische onderdelen in het parcours, je kunt vooral erg goed genieten van de omgeving. Precies wat wij gaan doen tijdens deze Witteveenwandeling, maar dan een stukje langzamer. En minder ver. De wandeling is zes kilometer lang, volg de gele bewegwijzering.  

Wat meteen opvalt is de rust. Er staat naast onze auto nog één auto op de parkeerplaats. We komen tijdens de tocht dan ook niemand tegen. Heerlijk één met de natuur. Om te begrijpen waar je naartoe moet lopen, bekijk dan de routekaart aan het einde van de parkeerplaats. Het eerste paaltje met bewegwijzering mist namelijk. De rest van de route is wel goed aangegeven. Je loopt aan het einde van de parkeerplaats rechtdoor het brede zandpad op. Voor de dubbelcheck: je loopt de mountainbikeroute een stukje andersom. Het paaltje is te herkennen aan een rood driehoekje met twee rondjes eronder. Het brede pad volg je een tijdje. Onderweg zie je veel waterpartijen. Niet alleen meren, ook ondergelopen bos. Het heeft soms wel wat weg van een mangrovebos, soms staat het water tot aan de rand van het pad. Mooi, dat zeker, maar sommige bomen lijken het wat minder fijn te vinden. Aan de andere zijde van het pad zie je tussen de bomen door een groter water. Voorbij het verdronken bos wisselen heide en bos elkaar af. 

Kronkelpaden, dichtbegroeide paden en mul zand. We komen van alles tegen, maar geen andere wandelaars. Genieten van de vergezichten doe je op de bankjes. Je komt ze om de zoveel tijd tegen. Ze zijn gesitueerd in de zon en in de schaduw. Het laatste stukje is licht glooiend, waarna je een stukje over het asfalt terugloopt naar de parkeerplaats. Op dit traject mogen honden mee, mits aangelijnd. 

Wij liepen alle rondwandelingen in het Nationaal Park. Lees het verhaal over het Dwingelderveld om erachter te komen welke jij nog wil proberen. Loop je de Witteveenwandeling rond etenstijd? Ga dan nadien aan bij pizzeria Il Rustico, een knusse pizzeria, verscholen tussen het groen vlakbij het nationale park. 

Ontdek hier onze wandelpagina.

Fotocredits:

Henk Vondeling

Verder zoeken in onze database