Bosbergwandeling, Appelscha (4,8km.)
Van Bongerdbloesem tot Bosbergtoren

Actief

Van Bongerdbloesem tot Bosbergtoren

De Bosbergwandeling is een route met veel pauzes. Als je doorloopt doe je er een uurtje over, maar de kans dat je er langer over doet is erg aanwezig. Gedurende de 4,8 kilometer lange tocht (blauwe bewegwijzering) door het Drents-Friese Wold word je namelijk vaak afgeleid. Om een mooie foto te maken, om over een bezienswaardigheid te lezen of door deel te nemen aan één van de attracties onderweg.

Beginnen doe je op de parkeerplaats van de Bongerd in Appelscha (coördinaten 52.939794, 6.332424). En daar begint het meteen, het afleiden. Vooral als je een hond hebt, die mogen mee zonder aanlijning. Het terrein leent zich perfect om een balletje te gooien. Op het terrein staan oude en jonge appelbomen. De vijf oude bomen dateren uit de tijd dat nog een gaard was voor de tijdelijke bewoners en medewerkers van het voormalig sanatorium dat ernaast lag. Rond de jaren vijftig van de twintigste eeuw is het terrein verkocht aan Staatsbosbeheer, die er een terrein voor dagrecreatie van maakte. Langzaam verdwenen de appelbomen. Tot 2021. Toen werd besloten de opnieuw bomen in de boomgaard te planten. 78 stuks om mee te beginnen. Het is een kwestie van tijd dat ze net zo mooi in de bloesem staan als de oude bomen. De beste tijd om deze bomen te zien bloeien is in de laatste week van april.

We lopen door. Een klein stukje is het tot we aankomen bij een klein zandverstuiving. Het levert een mooi doorkijkje op en een ideale plek om je geplukte fruit op te eten. Zigzaggend tussen heuveltjes door komen we langzaam dichterbij de Bosberg, de heuvel waar deze wandeling allemaal om draait. We kruisen de rode mountainbikeroute, ruiterpaden en belanden daarna op het Bosbergpad.

Zie je de nummers op het pad? Tussen nummers 55 en 56 staat een infopaneel. Erop staat geschreven over het bostheater, dat je ziet liggen tussen de bomen door. Jaarlijks worden er voorstellingen en concerten gehouden. Misschien is er wel één bezig als je deze wandeling loopt. Er geweldige tussenstop, tickets zijn vaak niet erg duur. We lopen door in de tegenovergestelde richting, want we tellen af. Mocht je er de volgende keer weer langs komen en de juiste kant op lopen? Dan is een online potje Ganzenbord wellicht een idee.

We slaan rechtsaf, een volgend kronkelpaadje in. We komen aan bij de grootste eik van het Drents-Friese Wold, de Bosbergtoren. Een klim meer dan waard. Of een bijzondere afdaling. En ernaast staat een nog interessantere boom, een oerboom. Hij schijnt te groeien in de Bosberg. Wat een pauzes, hè? Trek er gerust een halve dag voor uit, want eenmaal over de Bosberg, is het vooral leuk om in de lucht te kijken. Allerlei mensen doen een poging om moeilijke hindernissen te bedwingen. De Jongens van Outdoor, lees hier alles over ze.

Na het klimpark is het even opletten. Zodra je het bos uitloopt, zie je voor de weg een bordje met daarop een pijltje naar links. Kijk op datzelfde paaltje op de zijkant en vind een pijltje dat toch rechtdoor aangeeft. Steek de weg over om de route te vervolgen. Zin in een potje midgetgolf? Dat komt goed uit, want aan je linker hand zie je een midgetgolfpark. Niet zomaar één. Ze hebben twee banen: een normale en een Zweedse. Lees er hier alles over. Na een stukje Bosbergpad loop je over de zandvlakte, ook een paradijs voor de hond. Daarna is het eigenlijk in één streep naar het beginpunt. Hoe lang deed jij erover? Deel het met ons.

Ontdek hier onze wandelpagina vol mooie wandelingen in de regio.

Fotocredits:

Harry Lasker
Henk Vondeling

Verder zoeken in onze database