Akkerwandeling, Ravenswoud (2,8km.)
Natuurmonumenten geeft de wandelaar uitleg over gewassen op akkers 

Actief

Natuurmonumenten geeft de wandelaar uitleg over gewassen op akkers 

Een wandelroute over akkers in Ravenswoud geeft de wandelaar uitleg over gewassen. Natuurmonumenten opende de gele route, die start en eindigt op de parkeerplaats van uitkijktoren De Zeven aan de Meester Lokstraat, in 2023. De route is 2,8 kilometer lang en leidt de wandelaar over akkers en door de Compagnonsbossen. Maar komt ook op een plek waar het voorheen verboden was om te komen.

,,Deze wandeling is in het leven geroepen om een rondwandeling te maken langs de uitkijktoren en vanwege de akkers van Natuurmonumenten. Dat maar weinig bezoekers van het bestaan van deze akkers wisten, vonden wij een gemiste kans. Daarom zijn we bezig om deze akkers meer bekendheid te geven”, zegt Haije Valkema. Hij is coördinator natuurbeheer bij Natuurmonumenten. Het rondje krijgt daarom een educatief tintje. ,,We willen meer openheid geven over wat hier verbouwd wordt.” Leuk en tevens belangrijk, vindt de natuurorganisatie.

Bavaria 

Onderweg komt de wandelaar infoborden tegen over de gewassen. Haver, boekweit en gerst zijn enkele voorbeelden. Op het paneel wordt erover verteld. Bijvoorbeeld dat het de bedoeling is om van de gerst brouwersgerst te maken. ,,Een hoge kwaliteit brouwersgerst”, zegt Valkema. ,,Waarmee in de toekomst Bavaria gebrouwen wordt.” Ook staan er weer aardappelen in. Daarvan worden vlokken geproduceerd voor zetmeel dat gebruikt wordt voor uiteenlopende producten, zoals cosmetica en bindmiddelen. De wandeling over de akkers loopt via graspaden. Er staan ook bordjes, waarop verteld wordt over een akkerrand, een voedselveld en ook is er een veld vol met bloemen. ,,Kom hier in juli en het staat vol met bloemen”, zegt Valkema. Er staat onder meer vlas, venkel en rode klaver. ,,Het wordt een kleurrijk geheel. Daarbij is het erg goed voor de biodiversiteit.”

De schaalgrootte van de gewassen is zoals vroeger. Een gewaagde keuze voor de boer, omdat het veel bewerkelijker is, waardoor de kosten voor bewerken hoger zijn en het product dus per saldo minder oplevert. Financieel levert dit minder op maar voor de diversiteit in de akker is het veel beter. Om dit te compenseren heeft Natuurmonumenten een bijdrage ontvangen van het Iepen Mienskipsfûns die de inrichtingskosten compenseert. De pachter, familie Veenstra, heeft de akker aangelegd en zorgt ook voor het beheer en de oogst.

Biodiversiteit 

Naast deze akker is er in totaal circa  driehonderd hectare landbouwgrond in het gebied in eigendom van Natuurmonumenten, maar over een klein deel loopt de wandeling. In de gehele polder wordt rekening gehouden met biodiversiteit door het aanleggen van akkerranden en voedselvelden voor vogels. Daarnaast worden gewassen regulier verbouwd. ,,We zijn dit project samen met de pachter gestart om te kijken hoe we deze samenwerking op een duurzame manier kunnen voortzetten.” Dat houdt, naast meer diversiteit aan gewassen, ook in dat er minder bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. ,,Deze middelen worden op dit moment nog wel gebruikt, maar het is onze gezamenlijke ambitie dit dat wordt afgebouwd.” En dat heeft tijd nodig. De bodem moet ook omschakelen, laat Valkema weten. ,,We zijn samen met onze pachters op zoek naar alternatieven en daarmee een duurzame samenwerking voor in de toekomst.”

Een voorbeeld hiervan ligt in het midden van een akker. Hier loopt een verhoging. Op het bordje ernaast staat beschreven dat het om een keverbank gaat. Deze keverbank verwarmd sneller dan de omliggende gronden, waardoor het aantrekkelijk is voor kevers om erop te kruipen. ,,Ze ontwikkelen zich sneller, wat ten goede komt van biologische bestrijding.” Geen kletskoek, maar door wetenschappers bewezen.

De wandeling gaat in het Compagnonsbos door een deel van het bos dat tot de opening niet verkend mocht worden door bezoekers. ,,Dit deel sloot mooi aan bij het geheel, dus hebben we het voor het eerst opengesteld voor publiek. Het gaat om het stuk bos tussen de Lycklamavaart en het pad naar De Zeven.

Honden zijn niet welkom op de akker. Op deze manier worden de reeën niet verstoord en daarnaast kunnen uitwerpselen van huisdieren zorgen voor schadelijke bacteriën. Dit is voor het verbouwen van voedsel niet de bedoeling.

Ontdek voor al onze wandelingen, onze wandelpagina.

Fotocredits:

Henk Vondeling

Verder zoeken in onze database