Uitkijktoren De Zeven, Fochteloërveen
Uitkijktoren Zeven in Fochteloërveen beklim je met hoogtevrees

Actief

Uitkijktoren Zeven in Fochteloërveen beklim je met hoogtevrees 

Uitkijken over een natuurmonument doe je in Ravenswoud. Even buiten het dorp staat een uitkijktoren van 18 meter hoog. De toren ziet eruit als een gedraaide zeven. Het is een geliefde plaats voor vogelaars en ziet uit over het Fochteloërveen. Met een beetje geluk zijn in het voorjaar en ’s zomers kraanvogels vanuit deze uitkijktoren goed te bekijken. Deze vogels keren jaarlijks terug naar het hoogveengebied. 

De uitkijktoren van Natuurmonumenten met zijn adembenemende uitzicht is een opvallende verschijning. De belangrijkste eis vooraf was om een toren te ontwerpen die ook gebruikt zou kunnen worden door mensen met enige hoogtevrees. De gekozen oplossing is een knik in de steile trap. Je kunt hierdoor de totale hoogte niet zien. De toren wordt ook wel de periscoop genoemd. De Zeven heeft zo’n constructie dat er onder de grond maar liefst 80.000 kilo aan contragewicht nodig is. 

De toren is geïntegreerd in de natuurlijke omgeving. Om het beeld van het uitgestrekte open veengebied niet te verstoren staat de toren in de bosrand. De toren heeft een stalen constructie die geheel bekleed is met onbehandeld larikshout, dat vergrijst in de tijd. Hierdoor wordt de toren één met de achterliggende bosrand. Het grote panoramaraam is gericht op het noorden, zodat je geen hinder hebt van tegenlicht.

Met het ontwerp heeft Dick de Haan diverse prijzen gewonnen, waaronder de Houtarchitectuur Publieksprijs in 2001, de Vredeman de Vries Publieksprijs voor architectuur in 2002 en de Gouden Piramide, de rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap in 2003. Mocht je Madurodam ooit bezoeken, daar is een miniatuur van de ‘zeven’ te vinden. 

De Zeven is altijd geopend en zowel lopend, fietsend als met de auto te bereiken. In het geval van de laatste twee moet er nog wel een stukje gelopen worden. Met de auto volg je vanuit Ravenswoud de Meester Lokstraat voor ongeveer anderhalf tot twee kilometer, waarna de parkeerplaats aan de rand van de Compagnonsbossen wordt aangegeven. Met de fiets volg je na Ravenswoud of het Fochteloërveen de bordjes ‘uitkijktoren’. De coördinaten van de toren zijn: 52.983991, 6.400767. 

Fotocredits:

– Harry Lasker

Verder zoeken in onze database