Compagnonsbossen, Ravenswoud
Ga lopend of peddelend door de Compagnonsbossen van Ravenswoud 

Natuur

Ga lopend of peddelend door de Compagnonsbossen van Ravenswoud

Vanaf de parkeerplaats van dorpshuis De Wyken in Ravenswoud voert een bijzondere wandeling door de Compagnonsbossen. Loop richting het water. Daar staat een infopaneel waarop de route wordt aangegeven. Bij het oversteken van de Tweede Kruuswiek is te zien via waar de afgegraven turf uit het Fochteloërveen werd afgevoerd. Turf was sinds de zeventiende eeuw de belangrijkste brandstof. Het is nog maar een dikke eeuw geleden dat de laatste turf werd gegraven. Mannen trokken met kruiwagen en schop het veen in en sliepen in hutjes. Het werd altijd gezien als buurtschap, pas sinds 1952 is Ravenswoud officieel een dorp.

Na het oversteken van diverse pittoreske bruggetjes komt de wandelaar een uitkijktoren tegen. Vanuit hier zijn de landerijen vol vogels te zien. De agrariërs in dit gebied houden rekening met de unieke vogelsoorten die voorkomen en broeden in het Fochteloërveen. Zo laten zij tijdens het oogsten expres graan- en maïskorrels op de akkers achter en zaaien rondom de akkers brede randen met bloemzaden in. Deze bloemen trekken in de zomer extra insecten voor de vogels en in de herfst vinden de vogels er voedzame zaden. Ook hanteren de boeren uitgestelde maaidata voor de broedperiode.

Om het bos gevarieerder te maken heeft Natuurmonumenten lariksen gekapt in de Compagnonsbossen. Aan de rand van het bos is drie hectare aan bomen weggehaald voor slangen en hagedissen. Ze vinden het aangenaam om in de heide van het Fochteloërveen te wonen, maar door vernatting van het veen komt de woonruimte van de beesten in het gedrang. Natuurmonumenten laat op deze manier het hoogveen overgaan naar goed leefbare heide en vervolgens naar bos.

Wie de Compagnonsbossen niet over een pad, maar via de vele waterwegen wil afleggen zijn er kano’s, kajaks en routes beschikbaar, te huur via de Jongens van Outdoor. In 2007 maakten de eerste kanoërs hun ronde door de wijken. De wijken staan bijna allemaal met elkaar in verbinden, dus de route kan zo lang gemaakt worden als eenieder maar wil.

Vind je kanoën en kajakken maar saai? Dan zijn er ook paddle boards beschikbaar. Of wat dacht je van een yogasessie op zo’n drijvende plank?

Wie nog energie over heeft, in de buurt zijn nog diverse wandelingen te maken en er staat ook een grote uitkijktoren die uitzicht biedt over het Fochteloërveen.

Fotocredits:

Henk Vondeling
Harry Lasker

Verder zoeken in onze database