De Oevertuin, De Blesse
Natuur- en siertuin De Oevertuin in De Blesse: om elke hoek een verrassing

Natuur

Natuur- en siertuin De Oevertuin in De Blesse: om elke hoek een verrassing 

Pijltjes bij de entree van De Oevertuin in De Blesse wijzen bezoekers waar ze naartoe moeten. Door een tunnel van bomen en struiken komt na tien donkere meters een oase van groen tevoorschijn. Vers blad, uitbundig gekleurde bloemen en waterpartijen. Zelfs een stromend beekje met een waterval is aanwezig. Een lust voor het oog. Brede paden vragen om bewandeld te worden. Tussen half april en oktober, want dan is de tuin geopend voor publiek. Eigenaars Floris en Elly van den Oever zijn de hele winter bezig met de voorbereidingen, zodat de tuin er ’s zomers perfect bij ligt.

Het is 1998 als het stel van Montfoort in de provincie Utrecht naar De Blesse verhuist voor meer rust. ‘We kenden de regio al omdat vrienden van ons hier vandaan kwamen’, vertelt Floris. Na een korte zoektocht vinden zij de woning waar ze nu wonen met daar omheen een stuk land van zevenduizend vierkante meter. ‘Een land waar op dat moment alleen een paar bomen staan en coniferen, allen van flink formaat. De rest was weiland.’ Een stuk land waar ze eigenlijk weinig mee doen gedurende de eerste tien jaar dat ze er wonen. ‘Ik heb aan de voorzijde van de woning eens een vijver aangelegd, maar daar bleef het bij. Onze dochter bezat een pony en die gunden we de ruimte.’ Toen de pony verleden tijd was, kwam het plan voor een tuin op tafel. ‘Het is niet zozeer dat we van te voren een heel plan uitdachten, het vormde zich stukje bij beetje’, zegt Elly.

Toegankelijkheid 

Er kwamen kronkelpaadjes, een grote vijver, nog eens een vijver en planten. Heel veel planten. ‘We experimenteerden steeds meer naarmate de tijd vorderde.’ Van de uitgegraven vijvers werden hoogteverschillen in de tuin aangebracht en tevens doorkijkjes. ‘We snoeien bomen op, zodat je er onderdoor kunt kijken.’ Het gaf de twee eigenaars een heel ander leven – ze werkten voor het grootste gedeelte van de dag ineens in de tuin, waar dat voorheen amper het geval was – en het bezorgde ze veel complimenten. Floris, die op dat moment in de zorg werkt, oppert het idee om de tuin toegankelijk te maken voor zijn cliënten. Mensen met een dementie kunnen hier opfleuren, genieten, was het idee. ‘We legden stevige paden aan en dachten alles goed uit.’ Ook al is geen van de paden verhard, alle paden zijn toegankelijk voor mensen in een rolstoel, met een rollator, een scootmobiel en dus ook met een kinderwagen. ‘Het was fantastisch hoe deze doelgroep erop reageerde’, stelt Floris. ‘Vaak kwamen ze chagrijnig binnen, maar gingen ze weer weg met een lach. Het werkte erg bevredigend.’ Na drie jaar van aanplanten, creëren en verzorgen van hun nieuwe passie, tipte iemand hen: stel het eens open voor een groter publiek. En dat gebeurde.

Spannend

‘We vonden dat in het begin best spannend, want wie krijg je over de vloer?’ Het bleek de Van den Oevers erg mee te vallen. ‘Dat waren vooral veel mensen met dezelfde interesses’, gaat Elly verder. ‘Het beviel ons enorm, waarna we de tuin openstelden in de middagen gedurende ons tuinseizoen. ‘In het begin leidden we bezoekers nog wel eens rond, maar dat werd wat te veel naarmate het begon te lopen.’ Inmiddels komen er jaarlijks zo’n acht- tot negenhonderd bezoekers naar De Oevertuin. ‘Het staat bijna helemaal zoals we willen. We hebben ons eigen wereldje gecreëerd tussen een drukke weg voor onze woning en het spoor erachter.’ Om elke hoek schuilt weer een verrassing, in de tuin is geen vierkant te vinden. ‘De tuin is bijna volwassen’, vertellen de eigenaars, waarmee ze aangeven nog lang door te willen gaan met hun grote passie. De ene zijde is meer Floris zijn deel – een natuurlijke tuin – en het andere deel is echt Elly haar ding: een aangelegde tuin in landschapsstijl. Maar beide passen goed bij elkaar. En wie tijdens de bewegwijzerde route dorst krijgt, kan halverwege een kop thee of koffie krijgen. ‘Een plek waar iedereen kan genieten van de vele vlinders en bijen die hier gedurende het voorjaar en zomer rondvliegen. Het is een walhalla voor eigenlijk alles wat leeft.’ Elke bezoeker kan gaan zitten waar hij of zij wil. Er zijn veel hoekjes, zitjes met mooie zichtlijnen.

De Oevertuin is te vinden op Steenwijkerweg 121 in De Blesse.

Lees ook het verhaal over Jaap Mekel of over De Nieuwe Aanleg in Wolvega.

Fotocredits:

Piet Bosma
De Oevertuin

Verder zoeken in onze database