Parkbossen, Oldeberkoop
Parkbossen in Oldeberkoop zijn een lust voor het oog 

Natuur

Parkbossen in Oldeberkoop zijn een lust voor het oog 

Slingerpaadjes, sierlijke prieeltjes op heuvels en even elegante bruggetjes over waterpartijen die vijvers met elkaar verbinden. Het klinkt niet alleen sprookjesachtig, dat is het ook in de parkbossen van Oldeberkoop. 

Het Koepelbosch en Molenbosch 1 en 2 worden toegeschreven aan Lucas Pieter Roodbaard (1782 – 1851). Hij was tuinarchitect en maakte tekeningen voor parken en buitenplaatsen, voor tuinen bij staten en stinzen. En dat deed hij voornamelijk in de noordelijke drie provincies. Ongeveer vijftig van zijn werken zijn bekend en bewaard gebleven, waaronder dit drietal. Ooit gemaakt in opdracht van grietman Jan Albert Willinge. Maar ze raakten in verval: de bossen raakten overwoekerd, zichtlijnen verdwenen. Een grote groep vrijwilligers heeft in 2018 de handen flink uit de mouwen gestoken om alles, ruim 190 jaar na de aanleg in 1826, weer in de oude staat ter herstellen. Met succes, want de bossen worden weer veel bezocht. 

Het project omvatte onder meer het schoonmaken van de paden, het water en het snoeien van de bomen. Het hout dat uit het bos werd gehaald, kwam terug in de vorm van bruggen en bankjes. Er staan er tal van. Elk draagt een naam van een vrijwilliger. Ze staan op goed uitgekozen plaatsen, evenals de kunst. Deze werken zijn niet meer weg te denken uit de parkbossen. In 2020 opende er zelfs de Parkbossen Kunstroute, een route vol gedoneerde, verweesde of in opdracht gemaakte beelden. Dat werd in nauwe samenwerking gedaan met stichting Open Stal, dat jaarlijks een kunstroute houdt in Oldeberkoop. Ook deze route voert door het bos. Voornamelijk het Molenbosch is populair bij deze organisatie. Daar staan de meeste werken. Open Stal bestond in 2021 precies vijftig jaar. 

De naam van het Molenbosch verwijst naar de korenmolen die tot 1830 op de hoek van het bos stond. De molen werd destijds afgebroken omdat door de aanplant van het Molenbosch aan de westkant de molen de wind uit de zeilen werd genomen. Het molenhuisje staat er nog wel. 

In de bossen kun je uren slenteren en genieten. In het Koepelbosch bevindt zich tevens een hertenkamp. Er ligt een verhard pad omheen, zodat het ook toegankelijk is voor rolstoelen, rollators en kinderwagens. Achter het hertenkamp is een speeltuin gerealiseerd met onder meer een glijbaan en een schommel. Er is ook genoeg plek om een picknickkleed uit te vouwen. 

Een ander parkbos van de tekentafel van Roodbaard ligt in Wolvega en heet De Nieuwe Aanleg. 

Fotocredits:

– Henk Vondeling

Verder zoeken in onze database