Hein Mader Kunstroute
Beelden Hein Mader zijn te zien in Ooststellingwerf 

Cultuur

Beelden Hein Mader zijn te zien in Ooststellingwerf 

De buitenbeelden van de Hein Mader kunstroute zijn te zien in Ooststellingwerf. De beelden van de kunstenaar staan sinds april 2016 in de gemeente. Het routeboek, waarin twee kunstroutes beschreven worden, is gratis verkrijgbaar bij het Toeristisch Informatie Punt (TIP) in Appelscha, het startpunt van beide routes. In totaal zijn er twintig buitenbeelden te zien. 

De eerste route gaat van Appelscha naar Oldeberkoop en terug. De andere route gaat via het Fochteloërveen richting Haule en via Oosterwolde en Makkinga  terug naar Appelscha. De routes zijn een mix van cultuur, historie, natuur en beleving.

De locaties van de buitenbeelden markeren culturele en historische verhalen over de omgeving en de gemeenschap.

Hein Mader werd in 1925 in Oostenrijk geboren. Hij overleed in 2011, op 86-jarige leeftijd. Zijn werk bevat monumentaal werk in hout, in verschillende soorten steen en diverse soorten staal. Kleine beelden en grote beelden, voor binnen en buiten. Een enorme variëteit met geweldige cohesie. Met onderwerpen als de zon, de wind en balans.

Hij bracht het laatste deel van zijn leven door in Friesland. Dit was een essentiële periode van zijn kunstenaarschap. Hij werd verliefd op het landschap. Dit verwerkte hij in zijn beelden.

Zijn droom was dat zijn beelden een plekje in Friesland kregen. Specifiek rondom Appelscha. Met de Hein Mader Kunstroutes gaat zijn wens in vervulling. Het is niet voor niets dat het grootste beeld op de ovonde aan de Boerestreek te vinden is. Het heeft wel wat van een kurkentrekker en is ongeveer vijf meter in lengte. 

Wat je niet verwacht en helemaal niet bij de grote beelden is dat je sommige van de beelden, eigenlijk de meeste, een zetje kunt geven. Dan draaien ze voor een lange tijd om hun as, zodat ze net wat anders in de omgeving passen. Kunst waar over nagedacht is. 

Beide routes zijn het beste te bekijken per auto of fiets. De route naar Oldeberkoop is ongeveer 45 kilometer, de route via het Fochteloërveen, Haule en Oosterwolde is 55 kilometer. 

Liefhebbers van kunst lezen ook het verhaal over Open Stal in Oldeberkoop en het centrum voor de prentkunst, Nobilis in Fochteloo. 

Fotocredits:

– Henk Vondeling

Verder zoeken in onze database