Faunatoren, Donkerbroek
Faunatoren in Donkerbroek is een resort voor vogels, insecten en vleermuizen 

Natuur

Faunatoren in Donkerbroek is een resort voor vogels, insecten en vleermuizen 

De faunatoren in het bos Ontwijk in Donkerbroek staat er sinds eind april 2017. In de toren wonen verschillende dieren uit de omgeving zoals grote en kleine vogels, bijen en vleermuizen.

De toren is een ontwerp van Melanie van Zwieten (destijds leerling van cbs De Anjewier in Tjalleberd), Mariska Huitema en Ilona Schimmel (cbs Meester S. Wijbrandi in Oudehorne). Dat mochten zij doen ter gelegenheid van de opwaardering van de N381. Hun ontwerp bestaat uit verschillende verdiepingen en houdt de uiteenlopende diersoorten van elkaar gescheiden. 

Het gaat om een staalconstructie van zes meter hoog met een houten kap. In de kap bevinden zich meerdere etages. Onderin zullen naar verwachting kleine vogels nestelen en bovenin de wat grotere vogels. Binnenin de toren zit één tussenverdieping. Een trap verbindt de verdiepingen, zodat men kan controleren welke dieren er nestelen en leven. 

Een cementen slang om de buitenkant door kunstenaar Willie Darktrousers uit Donkerbroek maakt het geheel af. 

Wie de toren wil bezoeken, hij staat midden in bos Ontwijk bij Donkerbroek. Leuk in combinatie met een wandeling door het bos. 

Geïnteresseerd in soortgelijke projecten in de regio? Bezoek dan ook eens de Ecokathedraal in Mildam of lees het verhaal over Jaap Mekel in Ravenswoud of over boomkikkers. 

Fotocredits:

– Rens Hooyenga
– Henk Vondeling

Verder zoeken in onze database