Rottige Meente
Verken de Rottige Meente te voet of per kano  

Natuur

Verken de Rottige Meente te voet of per kano  

In de westhoek van de gemeente Weststellingwerf ligt natuurpark de Rottige Meente, een uitloper van het veel grotere Nationaal Park Weerribben-Wieden. De Rottige Meente bestaat evenals haar grote zus voornamelijk uit water en moeras. Het is een fantastisch gebied om te verkennen via de vele waterwegen. Een andere manier is om het gebied te voet in te trekken. In het noordelijke deel van het gebied (omgeving Munnekeburen en Scherpenzeel) zijn wandelpaden aangelegd, deels over planken en bruggetjes. 

Het natuurreservaat is ontstaan door de ontginning van veen. Dat startte in de negentiende eeuw tot in de jaren vijftig van de vorige eeuw. Om diersoorten zoals de grote vuurvlinder en de otter te beschermen werden in 1955 delen aangekocht door Staatsbosbeheer. Onder meer door ruilverkaveling zijn telkens delen toegevoegd. Het bestaat naast het vele water en moeras uit gras, trilveen en veenmosrietlanden. Petgaten en legakkers herinneren nog aan de turfwinning. 

Wandelingen 

Er zijn verschillende opties voor wandelingen door het gebied. Wandelingen die je het beste niet kunt lopen bij nat weer, tenzij je over laarzen beschikt. En wandelingen over verharde paden. 

Een wandeling die je het best kunt lopen in het voorjaar of in de zomer of anders met laarzen of tijdens stevige vorst, begin je vanaf een parkeerplaats aan de Pieter Stuyvesantweg (coördinaten: 52.8434252, 5.9101118). Vanaf daar volg je de rode bewegwijzering van het boswachterspad. Een ongeplaveid pad dwars door de natuur, langs het mooiste wat de boswachter te bieden heeft in dit gebied. Voor het lopen van het pad van 16,6 kilometer moet je een halve dag uittrekken. Doe je het rustig aan, trek er dan een dag voor uit. Geniet van een verrassend gebied met onder meer een moerasbos en ribben. Dat zijn de stroken van water, waar in het verleden veen uitgehaald werd en legakkers waar het turf op werd gedroogd. Het zijn smalle stroken. Het rustige gebied is het grootste deel van het jaar mooi. Ook in de winter, als het gebied is gehuld in vorst. Vanaf dezelfde parkeerplaats is ook een drie kilometer lange wandeling te maken. Voor deze wandeling volg je de witte bewegwijzering. 

Wandel je liever over verharde paden? Lees dan het verhaal: Wandel door een zeventiende-eeuws landschapsschilderij in de Rottige Meente. 

Kies bij het kanoën voor een warme periode. Kanoverhuurbedrijven bieden de mogelijkheid om eropuit te trekken voor tochten van 12 tot wel 85 kilometer. Het is maar net waar jij zin in hebt. Kano-oversteekplaatsen maken de omgeving tot een compleet vaargebied. De Driewegsluis is niet alleen het bijzondere knooppunt van drie waterwegen, er is ook een traditionele sluis te bekijken en op het terras van het gelijknamige paviljoen kun je even lekker bijkomen. Ben je meer van de speciaalbiertjes? Lees dan het verhaal over de Kleine Beer Brouwerij. Een kleine brouwerij, pal naast de kijkhut voor niet-bestaande vogels. 

Een tip voor tijdens de zomermaanden: Opera Spanga voert jaarlijks een opera op in de openlucht. Leuk om de dag mee af te sluiten. 

Fotocredits:

– Henk Vondeling

Verder zoeken in onze database