Villa op t Kloosterveen, Smilde
Meegenieten van Villa op ’t Kloosterveen in Smilde 

Cultuur

Meegenieten van Villa op ’t Kloosterveen in Smilde 

Villa op ’t Kloosterveen in Smilde wordt volledig in oude staat hersteld. Niet alleen de buitenzijde van het monumentale pand vinden de huidige eigenaars belangrijk. Ze zijn sinds 2017 bezig om ook de binnenzijde en de tuin van zevenduizend vierkante meter volledig in de oude staat te herstellen. En iedereen mag van deze herstelprocedure meegenieten. Nee, niet alleen via social media. 

‘Op plafonds, muren en deuren zijn met regelmaat kleuren over elkaar heen geschilderd’, vertelt Ingrid Nijwening, die met haar gezin in de woning woont. ‘De mooiste kleuren komen tevoorschijn zodra we de oude verf eraf krabben.’ Maar deze oude verf laten zoveel mogelijk zitten, ‘want het vertelt een verhaal’. Van de oudste kleuren namen ze monsters, dat ze opstuurden naar een laboratorium om de originele kleur te achterhalen en opnieuw te mengen om de kleur vervolgens weer te verwelkomen in de vertrekken. Een hele klus, noemen ze het. ‘Maar het is het waard.’ 

Wat ze soms wel niet tegenkomen. ‘De mooiste sierlijsten zitten af en toe verscholen achter later en lager geplaatste plafonds.’ De woning is gebouwd in opdracht van burgemeester N. G. Servatius in 1903 en werd ontworpen door P. J. Kramer, destijds de gemeentearchitect van Smilde. Er is in de meidenkamer – gebruikt door de dienstmeid van de burgemeester – nog een bedstee te vinden. Een unicum, want bedstedes zijn nauwelijks nog aanwezig in woonhuizen. Ook de dienstbode kreeg een kamer in de woning, wisten de eigenaars te achterhalen. En toen de burgemeester vertrok, werd het gebouw gebruikt door huisartsen. ‘In de huidige keuken was vroeger de spreekkamer gevestigd.’ Om iedereen mee te laten genieten stellen de eigenaars hun woning elk jaar open tijdens de Open Monumentendag in september. 

Behalve een rode beuk, die vroeger alleen door de elite in de voortuin geplant mocht worden, staan er ook ontzettend veel stinzenplanten in de tuin van de villa. Denk daarbij aan krokussen, sneeuwklokjes, de vingehelmbloem, de Oosterse sterhyacint en de wilde narcis. Een genot om naar te kijken in het voorjaar. Om ook deze pracht te delen, wordt de Engelse landschapstuin jaarlijks tussen 1 maart en half mei opengesteld voor publiek. Geïnteresseerden dienen wel van te voren een afspraak te maken, waarna een rondleiding volgt. Entree wordt er niet gevraagd, maar een donatie mag gegeven worden. ‘De donaties worden besteed aan de renovatie van de woning en tuin.’ 

Villa op ’t Kloosterveen is te vinden op Tramweg 65 in Smilde. Afspraken maken voor een rondleiding kan via het Facebook-account: Villa en Stinzentuin op ’t Kloosterveen. 

Meer van deze pareltjes ontdekken in de regio? Lees dan ook het verhaal over Roodbaardtuinen in de regio. En Lunia in Oldeberkoop en Oranjestein in Oranjewoud kunnen jou ook interesseren. 

Fotocredits:

Henk Vondeling

Verder zoeken in onze database